Leipomista, liikuntaa ja lauantaisauna – aktiivista arkea hoivakodissa
Hoivakoti Myllyssä Järvenpäässä arki on aktiivista ja sosiaalista. Asukkaat pääsevät työntekijöiden kanssa kauppaan, kirkkoon tai vaikka hampurilaiselle. ”Täällä on ihanaa”, tiivistää yksi asukkaista.
Kaarina Laaksosen asunnossa jokainen esine on löytänyt paikkansa. Tyynyt ja pehmolelut on aseteltu sohvalle, valokuvat ja koriste-esineet ryhmitelty puisen lipaston päälle. Yöpöydällä odottaa Gloria-lehti.
Laaksonen viihtyy naistenlehtien parissa. Hän lukee niitä myös Rinnekotien hoivakoti Myllyn työntekijöiden kanssa. Yhdessä he selailevat esimerkiksi kosmetiikkaa ja muotia käsittelevät artikkelit ja miettivät, mitä valitsisivat itselleen, jos rahasta ei tarvitsisi välittää.
Laaksonen rakastaa pukeutumista ja vaatteita. Hän vaihtaa asuaankin monta kertaa päivässä. Hänellä on tapana katsoa itseään peilistä ja todeta näyttävänsä ihanalta.
Aamupäivän asuksi hän on valinnut tänään sinertävän kokopuvun, vihertävän huivin ja beigenvärisen hatun. Ne päällään hän lähtee yhteistiloihin lounaalle.
”Ruokailu on meidän juhlahetkemme”, Laaksonen sanoo.
Karaoke yhdistää
Myös Helka Lipsoselle ruokailu on yksi päivän kohokohdista. Hän tosin nimeää monia muitakin kohokohtia.
Esimerkiksi karaoketuokioihin Lipsonen osallistuu mielellään. Viimeksi hän lauloi Kalliolle kukkulalle.
Karaokesta nauttii moni Lipsosen naapurikin. Asukkaat laulavat täysin rinnoin ja usein herkistyvätkin kappaleiden äärellä.
”En yhtään moiti tätä paikkaa. Täällä on ihanaa. Koko ajan on seuraa”, Lipsonen kertoo.
Täällä on ihanaa. Koko ajan on seuraa.
Hän kertoo tuntevansa kaikki talon ihmiset asukkaista kokkeihin. Lipsonen on asunut Myllyssä pian neljä vuotta, hoivakodin perustamisesta lähtien. Sinä aikana on ehtinyt tutustua.
Asukkaiden toiveita kunnioitetaan
Myllyn asukkaat ovat kuusikymppisiä tai sitä vanhempia. Vanhin täyttää pian 100 vuotta. Myllyyn kuuluu neljä ryhmäkotia: Ruis, Kaura, Vehnä ja Ohra. Kolme näistä on erikoistunut psykogeriatriaan, eli asukkailla on taustallaan muun muassa erilaisia psyykkisiä haasteita ja muistisairauksia.
Jokaisella on oikeus omannäköiseen elämään, ja Myllyn työntekijät kunnioittavat tätä. Kunnioitus näkyy esimerkiksi siten, että asukkailla saa olla oma vuorokausirytminsä: jos joku tykkää nukkua aamulla pitkään, hänen annetaan nukkua.
Kaikille asukkaille teetetään Elämänkaari-kysely, jotta heille pystytään tarjoamaan omien mieltymystensä mukaisia aktiviteetteja, keskustelua, vuorokausirytmi, mieliruokia ja esimerkiksi harrastuksia.
”Meillä jokainen asukas saa olla sellainen kuin on. Oman asuntonsa voi sisustaa mieleisekseen ja kuukausittaisissa asukaskokouksissa kysytään toiveita ja näihin pyritään myös vastaamaan”, kertoo lähihoitaja Hanna Norres.
Meillä jokainen asukas saa olla sellainen kuin on.
Työntekijät pitävät huolen siitä, että arki on aktiivista. Tarjolla on erilaisia harrastusvaihtoehtoja, ja viikko-ohjelma suunnitellaan siten, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin: laulamista, liikuntaa, aivojumppaa, pelaamista, askartelua, leipomista, lukupiirejä, tansseja, puutarhanhoitoa ja niin edelleen.
Myllyssä on käytössä myös valtavan television kokoinen, kosketusnäyttöinen Yeti-tabletti, jonka ruudulta näytetään eläinvideoita tai vaikka virtuaalisia museokierroksia.
Fysioterapeutti Niina Turu käyttää Yetiä myös liikunnan ohjaamiseen. Asukkaat voivat esimerkiksi polkea kuntopyörää ja katsella samalla reittiohjelmiston tarjoamia maisemia. Silloin tuntuu kuin pyöräilisi Rivieralla, Lontoossa tai Suomen luonnossa.
Sauna, kuntosali ja kattoterassi
Hanna Norres ja Niina Turu viihtyvät hyvin Myllyssä. He uskovat, että työntekijöiden hyvinvointi heijastuu myös asukkaisiin.
”Meillä on täällä hyvä meininki”, Norres sanoo.
Norres ja Turu nostavat esiin työyhteisön moniammatillisuuden ja sen, että työntekijät saavat kehittää itseään työn ohessa.
Meillä on täällä hyvä meininki.
”Koulutusmahdollisuuksia on runsaasti. Sisäisten koulutusten lisäksi on mahdollisuus suorittaa esimerkiksi mielenterveys- ja päihdetyön erityisammattitutkinto, vanhustyön erityisammattitutkinto tai vuorovaikutusta tukeva validaatiokoulutus”, Norres ja Turu listaavat.
Myllyn tilat ovat uudehkot ja esteettömät, ja ne tarjoavat myös hieman arjen luksusta. Talossa on esimerkiksi sauna, johon halukkaat pääsevät kerran viikossa. Jouluna ja juhannuksena työntekijät koristelevat pukuhuoneet koivunoksilla tai joulukoristeilla ja löylyjen jälkeen asukkaat juovat virvokkeita. Jotkut ottavat saunaoluenkin.
”Joko me mainitsimme kuntosalin ja kattoterassin? Terassilta näkyy Tuusulanjärvelle saakka”, Turu kertoo.
Kerran viikossa kauppaan
Niina Turun ja Hanna Norreksen mielestä yksi Myllyn valteista on sen sijainti. Hoivakoti ei sijaitse syrjäseudulla vaan keskellä Järvenpään hyvinvointikampusta. Kampukseen kuuluvat myös sosiaali- ja terveyskeskus, senioritalo sekä päiväkoti.
Päiväkodin lapset vierailevat Myllyssä säännöllisesti, ja hoivakodin asukkaat käyvät vastavierailuilla päiväkodissa. Joka talvi läheisen lukion oppilaita tulee esittämään Myllyyn vanhojen tansseja.
Vieressä on myös taidelainaamo ja ravintoloita. Hoitajat käyvät asukkaiden kanssa hampurilaisella, kirkossa ja kesäisin usein vaikka torikahveilla.
Kerran viikossa on kauppapäivä. Silloin asukkaat voivat lähteä työntekijöiden kanssa ostoksille tai pyytää jotakuta tuomaan haluamiaan asioita. Kaarina Laaksonenkin sai juuri lisää kasvovoidetta kotiin kannettuna.
”Jokaisella on oikeus saada herkkujaan, oli se sitten Jaffaa, maksamakkaraa tai suklaata”, Norres sanoo.
Rinnekodit hoivakoti Mylly
- Mylly tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista ikääntyneille Järvenpään hyvinvointikampuksella. Asukaspaikkoja on 60.
- Hoivakoti on ARA-kohde ja asukkaat valitaan ARAn perusteiden mukaan. Meille voit tulla asiakkaaksi hyvinvointialueen kautta, palvelusetelillä tai itse maksaen.
- Vierailuaikoja ei ole, eli asukkaiden läheiset ovat tervetulleita Myllyyn silloin, kun se heille parhaiten sopii.
- Lisätietoa Myllystä ja asiakkaaksemme hakeutumisesta löydät täältä.
Teksti: Anne Ignatius
Kuvat: Susanna Kekkonen