Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Artikkeli

Hyvää ruokaa hävikistä

Rinnekotien Auroratalon työtoiminta kokoaa Alppikorttelin asukkaat aina torstaisin nauttimaan hävikkiruoasta valmistettua brunssia. ”Tässä parasta on se, että saa olla naapurustolle hyödyksi”, työtoimija Jari kertoo.

Kolme ihmistä valmistelemassa ruokaa yhteistilassa.
Työvalmentaja Minna Virta auttaa asiakkaita brunssin valmisteluissa.

Lokakuisena torstaiaamuna heti yhdeksän jälkeen Diakonissalaitoksen Alppikorttelissa Helsingissä on hulinaa. Työtoimijat ja työntekijät rupattelevat keskenään ja valmistelevat ruokia kymmeneltä alkavaa brunssia varten. ”Täällä on niin sanotusti positiivinen kaaos”, työvalmentaja Minna Virta naurahtaa samaan aikaan, kun uunissa paistuva pannukakku paisuu yli ritilän.


Joka torstai järjestettävä korttelibrunssi on suosittu.
”Brunssilla käy yleensä 30–50 korttelin asukasta eri yksiköistä. Olemme joutuneet rajaamaan kävijät korttelin asukkaisiin, ja joskus joudumme käännyttämään ulkopuolisia ovelta, sillä ruokaa ei muuten riittäisi kaikille. Tarve tämän tyyppisille palveluille on kova”, Virta kertoo.

Turvallinen kohtaamispaikka

Brunssi tarjoaa osallistujille yhteisöllisyyttä, ruokaa ja turvallisen kohtaamispaikan. Lisäksi se tarjoaa työtoimijoille vastuutehtäviä. Rinnekodit Auroratalon korttelityötoiminta on matalan kynnyksen toimintaa, jossa asukkaat pääsevät tekemään monipuolisesti eri työtehtäviä, kuten kiinteistönhuoltoa, pihatöitä, kodinhuoltoa sekä ruoanlaittotehtäviä oman kiinnostuksensa ja toimintakykynsä mukaisesti. Heille maksetaan osallistumisesta toimintarahaa, ja työtoimintaan voi osallistua oman voinnin mukaan.

”Me puhumme täällä ‘pelikunnosta’. Tänne on muodostunut oma turvallinen yhteisö, ja työtoimintaan osallistuminen tuottaa merkityksellisyyden tunnetta asiakkaille”, Minna Virta kertoo.

Tänne on muodostunut oma turvallinen yhteisö, ja työtoimintaan osallistuminen tuottaa merkityksellisyyden tunnetta asiakkaille.

Virran mukaan hävikkiruoka on isossa roolissa Auroratalon työtoiminnassa. Lisäksi työtoiminta tekee muun muassa naapurustotyötä. Naapurustotyön tavoitteena on lisätä lähialueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta, ja tarjota asiakkaille mahdollisuus olla aktiivisia yhteisön jäseniä.

Auroratalon työtoiminnalla toimintaa on tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin.
”Kun ruokakuorma tulee, työtoimijat purkavat lastin, katsovat mitä siellä on ja lajittelevat, mitä ruokaa menee jakoon ja mistä valmistellaan brunssi. He saavat ottaa kuormasta itselleenkin ruokaa kotiin”, Virta kuvailee.

Hävikki hyötykäyttöön

Hävikkiruokalahjoitukset saadaan Sodexolta ja Stadin Safkalta. Yhteistyö Stadin Safkan kanssa on jatkunut jo pari vuotta.
”Yhteistyömme alkoi siitä, kun työntekijämme kertoi Stadin Safkalle matalan kynnyksen työtoiminnastamme ja tiedusteli mahdollisuuksista ruoan lahjoittamiseen”, Minna Virta kertoo.

Sodexon kanssa yhteistyö on tuoreempaa, ja käynnistyi lokakuun alussa 2024. Sodexon asiakkuuspäällikkö Taina Ketola kertoo, että yhteistyö on tärkeää paitsi sosiaalisen vastuun myös hävikin vähentämisen kannalta.

”Pyrimme minimoimaan ruoastamme syntyvän ympäristökuormituksen ja samalla auttamaan Rinnekotien asiakkaita. Hävikin vähentäminen on yksi vastuullisuusteoistamme, ja sitä kautta yhteistyö Rinnekotien kanssa on luontevaa”, Ketola sanoo.

Sodexo on aloittanut maaliskuussa 2024 hävikkiruokakokeilun, jossa se lahjoittaa oppilaitosten lounailta ylijäänyttä ruokaa ruoka-apuun. Kokeilu laajeni syksyllä uusiin toimipisteisiin ja on innoittanut mukaan Helsingin ja Vantaan kaupunkien lisäksi nyt myös Espoon.

Mielekästä tekemistä

Kello on kohta kymmenen. Työtoimija Joonas maistaa eilen yhdessä leivottua porkkanasämpylää. Tilassa on lämminhenkinen tunnelma, ja radiossa soi leppoisa musiikki. Minna Virta auttaa erästä asiakasta kirjoittamaan taululle päivän menun: ”Pannukakku, voileivät, jugurtti, porkkanasalaatti, kahvia ja mehua.”

”Brunssi on kohtaamispaikka asiakkaille. Voi olla, etteivät he keskenään kyläile toistensa luona. Brunssi voi siis olla ainoa hetki, jolloin asiakkaat tapaavat toisiaan”, Virta kertoo.

Brunssi voi olla ainoa hetki, jolloin asiakkaat tapaavat toisiaan.


Työtoiminnassa mukana oleva Joonas on mukana auttamassa brunssin valmisteluissa joka torstai.
”Brunssilla näkee, miten tärkeää se on osallistujille. Minulle brunssi on tärkeä, sillä se antaa mielekästä tekemistä. Aloitin saman tien työtoiminnassa, kun muutin tänne neljä vuotta sitten”, Joonas kertoo.

Työn mielekkyys on tärkeää myös Jarille.
”Täällä pääsee muun muassa valmistelemaan ruokia, tekemään tiskihuoltoa ja huolehtimaan siisteydestä. Parasta on, että pääsee tekemään töitä ja saa olla naapurustolle hyödyksi”, Jari sanoo.
Joonas ja Jari esiintyvät artikkelissa pelkillä etunimillään omasta toiveestaan.

Uudet taidot haltuun

Brunssilla on tarjolla muun muassa voileipiä, salaattia, pannukakkua ja puuroa. Monelle asiakkaalle tämä saattaa olla ainoa ateria päivässä, työvalmentaja Minna Virta kertoo.

Neljä vuotta Rinnekodeilla asunut Joonas kattaa brunssitarjoiluja esille.

Viittä vaille kymmenen ovelle on jo muodostunut jono. Ihmiset kutsutaan sisään ja he suuntaavat tottuneesti valitsemaan lautaselleen ruokaa. Yksi työntekijä seisoo ovensuussa puurokattilan luona ja tarjoilee halukkaille puuroa. Kävijät saavat valita hävikkilaatikoista hedelmiä kotiin, tällä kertaa tarjolla on eksoottista hedelmää – päärynämelonia.

Minna Virta kertoo, että on itsekin päässyt oppimaan uusia taitoja brunssilla.
”Usein teemme piirakoita, puuroa ja hedelmäsalaatteja. Nyt olemme ideoineet yhdessä kaali-soijarouhelaatikon tekoa. Suolaiset ja makeat piirakat ovat suosittuja tarjottavia. Saimme juuri lahjoitusomenoita, joista teimme omenahilloa, ja se oli meille kaikille ensimmäinen kerta”, Virta kuvailee.

Kymmenen jälkeen asiakkaat istuvat pöydissä jutustelevat keskenään ruokailun lomassa. Huoneessa on ruuhkaa. Porukkaa on niin paljon, että vartti yli kymmenen iso osa ruoista on jo syöty. Puoli yhdentoista jälkeen brunssi hiljenee, työtoimijat ja työntekijät siivoavat paikkoja ja kävijät alkavat poistua kiittäen ruoasta.

Tämä artikkeli on osa Toivoa ja Tekoja -vastuullisuuskampanjaamme. Kampanjan teema joulukuussa on Ruoka.

Teksti ja kuvat: Ariana Staboulis, viestinnän korkeakouluharjoittelija, Rinnekodit viestintä

Asunto ensin hävikkiruoka työtoiminta Vastuullisuus