Hyppää sisältöön
Artikkeli

Ihminen ja inhimillinen ote ovat työni ydintä

“Tällä alalla ei ole ikinä valmis. Koko ajan tulee asioita, joita varten pitää kouluttaa itseään, jotta pysyy ajan hermolla.” Taija Vaara valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 2001. Psykiatria on kiinnostanut häntä aina, ja hän toimi pitkään mielenterveys- ja päihdepuolella ennen siirtymistään vuonna 2015 Rinnekodeille lastensuojelun pariin.

Sairaanhoitaja Taija Vaara työskentelee intensiivihoitoyksikkö Rinnekodit Nuotissa Helsingissä.

Työskenneltyään muutaman vuoden sairaanhoitajana hän eteni Rinnekodit Nuotin yksikönjohtajan sijaiseksi ja lisäkoulutusten kautta sijaisuudesta tuli vakipaikka.

Työpäivät lastensuojelussa ovat aina erilaisia, vaikka yksikönjohtajan rooliin kuulukin omia rutiineja. Työ pitää sisällään henkilöstönhallintaa, paperitöitä ja palavereita, mutta myös paljon inhimillisiä kohtaamisia osana nuorten arkea.

Työtä ihmiseltä ihmiselle

Rinnekotien arvomaailma näkyy Taijan mukaan siinä, että työtä tehdään laadukkaasti ja täydellä sydämellä. Ihminen ja inhimillinen ote ovat kaiken keskiössä silloinkin, kun maailma ympärillä muuttuu.

Ihminen ja inhimillinen ote ovat kaiken keskiössä silloinkin, kun maailma ympärillä muuttuu.

“Vaikka uusi teknologia ottaisi haltuunsa osan työstä, se ei voi korvata ihmistä. Pohjimmiltaan kyse on kohtaamisista ja työtä tehdään ihmiseltä ihmiselle – sitä yhteyttä ei synny koneen välityksellä. Alan haasteet kuitenkin muuttuvat, joten on tärkeää kouluttautua, jotta pysyy mukana kehityksessä”, Taija miettii.

Myös yhteiskunnan ikärakenteen muutos tulee olemaan Taijan mielestä haaste. Kun ikääntyneiden määrä kasvaa, tulisi kiinnittää selvästi enemmän huomiota myös nuoriin – jos nuoret voivat huonosti, se näkyy tulevaisuuden työvoimassa. Niinpä nuoriin panostaminen tarkoittaa samalla panostamista kaikkien yhteiseen tulevaisuuteen.

Väärät käsitykset ja työn todellisuus

Taija sanoo, ettei lastensuojelu ole kovin mediaseksikästä. Ala voi järkyttääkin ihmisiä, vaikka toisaalta myönnetään, että työ on äärimmäisen tärkeää. Julkiseen keskusteluun päätyy kuitenkin lähinnä negatiivisia asioita, vaikka paljon hyvää tapahtuu koko ajan.

“Pitäisi tuoda enemmän onnistumisia ja hyviä juttuja näkyviin.”

Alalla on Taijan mukaan oltava nöyrä ja tunnettava itsensä, jotta ymmärtää omat kykynsä ja rajansa. Eteen voi tulla yllättäviä asioita, joiden hoitamista ei voi lykätä, joten oman kalenterin hallinta on toisinaan vaikeaa. On haaste saada päivä rytmitettyä niin, ettei siihen tule liikaa paikasta toiseen juoksemista, ja myös työn ja vapaa-ajan tasapainosta huolehtiminen on tärkeää.

Parasta työtä tehdään silloin, kun kaikilla on hyvä olla.

“Työntekijöiden jaksaminen on olennaista koko osaston toiminnan kannalta, ja se näkyy myös asiakastyössä. Parasta työtä tehdään silloin, kun kaikilla on hyvä olla”, Taija sanoo.

Katso myös #silkkaasotea kampanjavideot tästä linkistä.

#silkkaasotea Rinnekodit rekrytoi