Kesä Rinnekodeilla 2024 – Anna Shemyakin TOP 3
Psykologian opiskelija Anna Shemyak työskenteli kesän 2024 Rinnekodit Mäntylässä Espoossa, jossa asuu kehitysvammaisia ja autismikirjon henkilöitä. Shemyak opiskelee Jyväskylän yliopistossa psykologiaa neljättä vuotta. Lue Annan TOP 3 -kesätyökokemukset!
1. Uuden oppiminen
Shemyak halusi nimenomaan Rinnekodeille kesätöihin, sillä tulevaa ammattiaan ajatellen hän halusi oppia kohtaamaan erilaisia ihmisiä.
”Mahdollisuus työskennellä kehitysvammaisten ihmisten kanssa herätti heti kiinnostukseni, sillä tulevaisuuden työssäni kohtaaminen on todella tärkeää. Työ antoi toivomaani kokemusta ja lisäksi sain vastuutakin, sain esimerkiksi suunnitella mukavan päiväreissun porukallemme. Opin paljon uutta auttaessani asiakkaita arjen rutiineissa ja kohtaamisissa, kuten yhdessä siivoillessa sekä kauppa- ja terveyskeskuskäynneillä.”
2. Ihanat kesäkokemukset
Rinnekotien kesätyöilmoitus oli Shemyakista houkutteleva, sillä siinä kuvailtiin kesätyön sisältöjä mukavalla ja inspiroivalla tavalla.
”Kesätyöilmoituksessa luvatut asiat toteutuivat, sillä touhusimme asiakkaiden kanssa monenlaisia kesäjuttuja: kävimme jätskillä kahvilassa, kävelimme meren rannalla ja teimme retken Nuuksioon.”
”Aivan kesän alussa eräs asukas halusi mennä ulkoilemaan. Sain lähteä hänen kanssaan pyörätuolilenkille. Asukkaan tapana oli näyttää aina risteyksissä sormella, mihin suuntaan hän halusi mennä seuraavaksi. Tällä kertaa hän johdatti meidät suoraan työmaiden keskelle, jossa kulkureitit olivat kapeita ja epätasaisia. Lopulta hän nauroi katketakseen, kun työnsin pyörätuolia hiki hatussa. Opin siitä, että hänelle vahingonilo on paras ilo, ja vitsailimme aina sen jälkeen siitä, kuinka hän treenaa minut kesäkuntoon reittivalinnoillaan.”
3. Vaikuttamisen mahdollisuudet ja hyväksytyksi tuleminen
Shemyakia mietitytti aluksi, pääsisikö hän toivomaansa kesätyöpaikkaan ilman aiempaa hoiva-alan kokemusta. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi. Lisäksi hän sai vaikuttaa ja luoda uutta.
”Kaipailin perehdytysmateriaalia talon asukkaista, jonka avulla heihin voisi tutustua jo ennen ensikohtaamista. Esitin idean materiaalista eräässä tiimikokouksessa, sain sille siunauksen ja niinpä rakensin kansion, josta myös tulevat työntekijät hyötyvät.”
”Koen, että minut otettiin vastaan lämpimästi ja nopeasti osaksi yhteisöä. Myös se, että ideoitani kuunneltiin ja pääsin toteuttamaan niitä, tuki hyväksytyksi tulemisen tunnetta.”
+1 Henkinen yhteys ja yhdessä nauraminen
“Ihan parasta kesätyössäni oli kuitenkin henkisen yhteyden tunteminen asukkaiden kanssa – se, kun opimme ymmärtämään toisiamme ja toistemme huumorintajua, nauramaan yhdessä,” Shemyak summaa kokemustaan.
”Mäntylässä oli hyvä ilmapiiri ja koen, että sain olla oma itseni. Olen kertonut opiskelukavereilleni kaikkea, mitä opin kesätyössä, ja heidänkin korvaan se on kuulostanut hyvin arvokkaalta. Mielestäni monilla aloilla työskenteleville olisi hyötyä kehitysvamma- ja autismitietämyksestä. Kannustan esimerkiksi psykologian ja lääketieteen opiskelijoita rohkeasti kokeilemaan tätä alaa.”
Tutustu täältä kesätyöntekijöille tehdyn kyselyn tuloksiin!
Teksti: Leena Åkerberg, viestintäpäällikkö