Raikkaita ajatuksia, uusia kokemuksia ja uramahdollisuuksia laidasta laitaan – Rinnekotien sote-alan kesärekryt ovat auki!
Suomen talvi on pitkä ja pimeä, ja siksi kannattaakin suunnata ajatukset kesään. Kesätöissä Rinnekodeilla pääset kerryttämään osaamistasi mukavassa tiimissä. Työpaikkasi voi olla vaikkapa hoivakoti, kehitysvammaisten asumisyksikkö tai päihdepalvelut. Anna, Sini, Minnakaisa, Kaisa, Stanimir ja Antti rohkaisevat hakemaan töitä juuri sellaisena kuin olet. ”Täällä on kiva olla töissä, meillä on tosi hauska ja luova yksikkö ja parhaat asiakkaat!”
Rinnekodit rekrytoi tänä vuonna 400 kesätyöntekijää erilaisiin sote-alan tehtäviin 150 palveluyksikköön ja 20 paikkakunnalle ympäri Suomen.
Meillä koetaan elämän ja hoivan koko kaari – töitä tehdään ikääntyneiden, kehitysvammaisten, eri tavoin vammautuneiden, riippuvuushäiriöisten ja asunnottomien henkilöiden, lasten ja nuorten sekä muiden erityistä tukea tarvitsevien kanssa. Kesätyö onkin hyvä tilaisuus kerryttää osaamista tulevaa työelämää ajatellen ja vahvistaa ammatillista identiteettiä, joka saattaa esimerkiksi opintojen alkuvaiheessa olla vielä hieman hukassa.
”Mulla oli fiilis, että en varmaan osaa vielä mitään”, muistelee sosionomi Anna Puhakka opiskeluaikojensa ensimmäistä Rinnekodeille sijoittunutta kesätyötä kehitysvammaisten asumisyksikössä.
Kesän loppumetreillä tuli valtava ammatillinen oivallus.
Tärkeintä on loppujen lopuksi aina kohdata asiakkaat avoimesti ja tutustua heihin yksilöinä – siinä mielessä ei ole väliä, onko töitä tehnyt 20 vuotta vai ei yhtään.
”Ymmärsin, että osaanhan minä. Tärkeintä on loppujen lopuksi aina kohdata asiakkaat avoimesti ja tutustua heihin yksilöinä – siinä mielessä ei ole väliä, onko töitä tehnyt 20 vuotta vai ei yhtään”, Anna toteaa.
Kaksi kesää Rinnekodeilla kesätöissä viettänyt Anna työskentelee nykyään vakituisesti toimintakeskus Kipparissa.
”Täällä on kiva olla töissä, meillä on tosi hauska ja luova yksikkö ja parhaat asiakkaat!”
Uramahdollisuuksia laidasta laitaan
Työstään tykkäävät myös hoivakoti Rinnekodit Viikin sairaanhoitaja Kaisa Vuori, oppisopimusopiskelija Minnakaisa Tuurala sekä kätilöopiskelija Sini Sievänen.
”Ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, että kätilöopiskelija hakeutuisi töihin hoivakotiin”, Sini naurahtaa.
”Mutta ensimmäiseksi hoitoalan työpaikaksi hoivakoti on mielestäni ympäristönä tosi sopiva. Ja sain alussa keskittyä vain opettelemaan – toki oikeita töitä koko ajan tehden, mutta kuitenkin ilman painetta suorittamisesta.”
Myös Minnakaisa kehottaa katsomaan uramahdollisuuksia avoimin mielin.
”Kannattaa hakea myös sellaisia paikkoja, joista ei olisi ensin ajatellut, että tämä olisi se oma juttu. Näin pääsee näkemään työrintaman koko kirjon ja saa alasta laajemman ymmärryksen.”
Minnakaisa itse on alanvaihtaja, joka kahdenkymmenen markkinoinnin parissa vietetyn vuoden jälkeen siirtyi hoivan puolelle.
”Töitä riittää ja nautin siitä. Olen tykästynyt ikääntyneiden kanssa työskentelyyn ja lisäksi täällä on ihanat työkaverit. Työilmapiiri on tosi hyvä”, hän kertoo.
”Minä luokittelisin Viikin ihan parhaaksi työpaikaksi tällä hetkellä”, Kaisa sanoo.
”Työhön voi itse vaikuttaa, meillä on joustava työvuorosuunnittelu, paljon kehittämisideoita ja uusia juttuja.”
Työkaverit ja esihenkilöt tukevat työssä, vuorojen tapahtumia puretaan sekä säännöllisesti että tarpeen mukaan ja lisäksi on työnohjausta.
Kesätyöntekijät ovat aivan samassa asemassa kuin vakkaritkin, eli tiimin puolesta työhön saa kaiken mahdollisen tuen.
”Kesätyöntekijät ovat aivan samassa asemassa kuin vakkaritkin, eli tiimin puolesta työhön saa kaiken mahdollisen tuen”, Kaisa sanoo.
Raikkaita ajatuksia ja uusia oppeja
Töihin voi olla monta väylää. Osa työntekijöistä on tullut ja jäänyt oppilaitosten harjoittelujen kautta, osa hakenut töitä netissä tai suoraan tietystä yksiköstä kysymällä.
”Soitin hoivakoti Viikin johtajalle ja tiedustelin kesätöitä”, Sini kertoo.
Omatoimisuus kannatti ja pian hän olikin jo allekirjoittamassa työsopimusta.
”Minusta on ihanaa, kun meille tulee kesäisin uusia, freesejä kasvoja”, Kaisa sanoo.
Hän näkee tilanteen molemminpuolisena voittona.
”Meille kannattaa tulla töihin, koska meillä oppii tosi paljon. Samalla myös kesätyöntekijät tuovat meille tuoreita ajatuksia ja kehitysideoita.”
Rohkeasti ihmisarvon puolesta
Asunto ensin -palveluja tarjoavassa Auroratalossa ohjaajana työskentelevä Stanimir Dimitrov on usein kohdannut työhönsä kohdistuviin ennakkoluuloihin.
”Meillä asuu esimerkiksi ihmisiä, joilla on suuria haasteita päihteiden kanssa. Mutta tämä on itse asiassa todella mukava työpaikka. Avarakatseisuus ja empatia vievät pitkälle”, hän sanoo.
Työskentely voi olla monelle silmiä avaava kokemus, sillä maailma yksikön seinien sisäpuolella voi olla hyvin toisenlainen verrattuna siihen, mistä työntekijä tulee.
”Mutta sehän tässä hienointa onkin. Elämän piiri on suuri ja täällä siihen saa ihan uutta perspektiiviä”, Stanimir pohtii.
”Rohkaisen ehdottomasti hakemaan meille töihin!”
Yhtä suurta perhettä
Kesätyöntekijöiden merkitys hoiva-alalla on valtava. He mahdollistavat palveluyksiköiden toiminnan jatkumisen vakituisten työntekijöiden lomaillessa, ja heillä on suuri merkitys asiakkaiden kannalta.
”Toivon, että kesätyöntekijät ymmärtävät sekä oman arvonsa että sen, kuinka valtava merkitys kesätyöllä voi olla heidän tulevalle uralleen”, toteaa palveluyksikön johtaja Antti Lehtovirta Rinnekodit kasvunkoti Helmistä.
”Täällä opitaan uutta, verkostoidutaan ja saadaan ammatillisen identiteetin lisäksi kasvatettua myös henkistä pääomaa. On mahtavaa nähdä, miten kesätyöntekijät kesän mittaan kasvavat omaan rooliinsa.”
On mahtavaa nähdä, miten kesätyöntekijät kesän mittaan kasvavat omaan rooliinsa.
Diakonissalaitoksen säätiökonsernissa kesätyöntekijöiden vieraanvaraiseen perehdyttämiseen panostetaan. Jokainen saa alkuvaiheessa esimerkiksi oman nimetyn perehdyttäjän, ja koko tiimi ottaa uuden työkaverin lämpimästi vastaan auttaen ja tukien eri tavoin. Yksiköstä ja tehtävistä riippuen kesäduunari voi työsuhteen alussa olla henkilöstömitoituksessa ylimääräisenä, joten keskittyä saa vain uuden oppimiseen.
”Jos työskentely meillä kiinnostaa, ei muuta kuin reippaasti ottamaan yhteyttä”, Antti rohkaisee.
”Vinkkinä voin antaa, että kannattaa laittaa hakemukseen jotain aitoja juttuja, jotka kertovat hakijan persoonasta.”
Diakonissalaitos on tehnyt rekrytoinnissa monimuotoisuuslupauksen eli työnhakijoita toivotaan erilaisista taustoista. Eri sukupuolia olevat, eri-ikäiset sekä eri kieli-, kulttuuri- tai muihin väestö- ja vähemmistöryhmiin kuuluvat ovat kaikki yhtä arvokkaita hakijoita.
”Me ollaan täällä yhtä isoa perhettä ja sovitaan kaikki saman varjon alle”, Antti tiivistää.