Lyhytaikaishoito tarjoaa perheelle hengähdystauon
Lyhytaikaishoito on tarkoitettu nimensä mukaisesti esimerkiksi omaishoidon vapaiden aikaiseksi palveluksi, mutta sitä voidaan tarjota myös pidempinä jaksoina. Tavoitteena on turvata perheiden jaksaminen ja hyvinvointi – kehitysvammaista lasta tai aikuista unohtamatta.

Rinnekodit tarjoaa lyhytaikaista hoitoa ja huolenpitoa kehitysvammaisille lapsille ja aikuisille. Lyhytaikainen hoito tukee asiakkaan ja hänen läheistensä selviytymistä kotona tai avohuollon ympäristössä. Palvelu suunnitellaan yksilöllisesti ja hoito voidaan räätälöidä päiväaikaisesta hoidosta useamman viikon pituisiin jaksoihin.
Lyhytaikainen hoito on toimiva ratkaisu esimerkiksi omaishoidon vapaiden, vanhemman työmatkojen, viikonloppujen tai perheen lomien ajaksi. Se voi olla myös vastaus tilanteissa, kun kotona sattuu jotain yllättävää, minkä vuoksi perhe tarvitsee ulkopuolista hoitoapua. Tai kun asumisyksikkö ei enää syystä tai toisesta sovellu palveluntarjoajaksi, ja tarvitaan väliaikainen paikka nopeasti.
Lyhytaikaisen hoidon yksiköitämme ovat lapsille palveluja tarjoavat Pikkurinne, Juniori-Aino, Juniori-Martti, Juniori-Frida ja Majakka sekä kehitysvammaisille ja autismin kirjolla oleville aikuisille palveluja tarjoavat Tyyni ja Turva. Yksiköt sijaitsevat Helsingissä, Espoossa ja Turussa.
Yksilöllisesti perheiden rinnalla
Rinnekodit Pikkurinne on lasten ja nuorten lyhytaikaishoidon yksikkö. Se tarjoaa lyhytaikaista hoitoa ja huolenpitoa sekä pitkäkestoista kuntouttavaa hoitoa erityistarpeisille, alle 18-vuotiaille lapsille. Kaikilla lapsilla on hoidollisia tarpeita kehitysvamman lisäksi ja osa tarvitsee jatkuvaa vierihoitoa ja voinnin seurantaa sekä runsaasti apua päivittäisissä toimissa.
Yksikönjohtaja Satu Suihkonen kertoo, että yksi lyhytaikaisen hoidon tavoite on tarjota tukea perheille ja vanhemmille, jotta he jaksaisivat hoitaa lastaan kotona mahdollisimman pitkään.
”Ehkäisemme perheiden väsymistä tarjoamalla heille hengähdystauon vaativasta arjesta erityislapsen rinnalla. Näkisin, että mitä aikaisemmassa vaiheessa tukea on tarjolla, sitä toimivampaa ja vaikuttavampaa se on”, Suihkonen sanoo.
Mitä aikaisemmassa vaiheessa perheille on tarjolla tukea, sitä toimivampaa ja vaikuttavampaa se on.
Jos lapsen kotona on hoitorinki, eli lapsi tarvitsee kotonakin ulkopuolisia hoitajia, lyhytaikaishoito tarjoaa tukea siihen, kun hoitorinki on lomalla.
”Moni perhe kokee tärkeäksi sen, että he saavat edes joskus olla kotona niin, että siellä ei ole ulkopuolisia henkilöitä.”
Omaishoidon vapaa on kolme vuorokautta kuukaudessa sekä lisäpäiviä, jos hyvinvointialue arvioi, että niille on tarvetta. Pidempiaikainenkin tuki on mahdollista toteuttaa.
”Suunnittelemme hoitopäivätoiveet aina yhdessä perheiden kanssa ja yleensä pystymme aika hyvin myös vastaamaan perheiden toiveiseen ja tarpeisiin”, Suihkonen kertoo.
Helmikuun hiihtolomaviikot ovat lyhytaikaishoitoa tarjoavissa yksiköissä usein kiireisiä.
”Hiihtolomat, pääsiäiset ja muut lomakaudet ovat meillä kiireisintä aikaa. Avullamme perheet voivat viettää lomaa, kun erityislapsi on meillä hoivattavana.”
Ammattitaidolla ja sydämellä

Lyhytaikaishoidon lisäksi Pikkurinteellä tarjotaan pitkäkestoista kuntouttavaa hoitoa, jolloin lapsi käy kotona vain lomilla. Tähän palveluun kuuluvat muun muassa lääkäri- ja fysioterapiapalvelut. Nuorimmat asiakkaat tulevat Pikkurinteelle suoraan lapsivuodeosastolta.
”Molemmissa palveluissa hyvä yhteistyö perheen kanssa on todella tärkeää. Vanhemmat eivät saa tuntea itseään ulkopuolisiksi. Heidän pitää voida luottaa siihen, että oma lapsi on hyvissä käsissä.”
Lyhytaikaishoidon asiakassuhteet voivat olla pitkiä. Suihkonen on nähnyt monen lapsen varttuvan täysi-ikäiseksi, koska on työskennellyt Pikkurinteellä nyt 25 vuotta.
”Henkilöstön vaihtuvuus on meillä hyvin vähäistä. Työntekijämme ovat todella ammattitaitoisia ja sitoutuneita ja meillä on tosi hyvä tiimihenki. Työ on mielekästä ja vaihtelevaa, lapset ja perheet ihania. Tämä kaikki sitouttaa.”
Tutustu lasten ja aikuisten lyhytaikaishoidon palveluihimme tai ota yhteyttä asiakkuus- ja myyntitiimiimme, joka kertoo sinulle lisää.
Turvaverkko ja arjen pelastaja
”Kaivattu lepohetki”. ”Perheemme turvaverkko”. ”Täällä ymmärretään tyttäreni haasteita”. Muun muassa näin kaksi aikuisen kehitysvammaisen äitiä kuvailee Rinnekotien lyhytaikaishoitoa. Molemmilla on painavia terveisiä myös päättäjille.
Arja Raimi-Mård, tytär Rinnekodit Tyynin asiakas
”Tyttäremme on 23-vuotias, vaikeasti kehitysvammainen ja erittäin haastavasti käyttäytyvä nuori nainen. Hän ei puhu, vaan kommunikoi elein ja ilmein. Hän tarvitsee apua ja tukea kaikissa päivittäisissä toimissaan sekä valvontaa ympäri vuorokauden.
Tyttärellämme on paljon haastavaa käyttäytymistä: hän itkee, on levoton ja väkivaltainen, erityisesti itseään kohtaan. Yöllä hän herää usein aamukolmelta ja sitten me valvomme yhdessä. Kun tytär lähtee aamulla taksilla päivätoimintaan, minä ja puolisoni lähdemme töihin, oli valvottu tai ei.
En usko, että jaksaisimme tätä ilman Rinnekodit Tyyniä. Tyyni on lyhytaikaishoidon yksikkö, jossa on alusta asti ymmärretty tyttäreni haasteita. Meillä on toimiva viikko kotona – viikko Tyynissä -systeemi, josta on tullut perheemme turvaverkko.
Tyynin henkilökunta on uskomattoman ammattitaitoista ja joustavaa. Voimme luottaa 110-prosenttisesti, että nuorellamme on siellä hyvä olla. Se näkyy myös siinä, että tyttäreni lähtee Tyyniin mielellään.
Kehitysvammaisen tyttären äitinä olen tottunut siihen, että on oltava sinnikäs ja vaadittava asioita lapsensa puolesta. Kukaan ei tule tarjoamaan meille palveluja, jos emme itse älyä – tai jaksa – niitä vaatia. Vaikka omaishoitajana minulla oli lakisääteinen oikeus vapaapäiviin, ovet Tyyniin eivät silti auenneet helpolla. Kun lapseni täytti 18, hän putosi palveluissa tyhjän päälle. Tilapäishoitopaikan saaminen tyttärellemme oli kiven takana. Lopulta jouduin ottamaan yhteyttä Eduskunnan oikeusasiamieheen, ja sitä kautta tilanne lähti onneksi purkautumaan.
En usko, että päättäjät ymmärtävät, miten raskasta elämä erityislapsen kanssa voi olla. Lapsi on tietysti rakas, mutta jotta perheet selviytyisivät arjesta vammaisen lapsen kanssa, yhteiskunnan pitäisi tukea paremmin perheiden jaksamista. Apu ei saisi olla niin vaikeasti saatavissa, kuin se tänä päivänä on.
En usko, että päättäjät ymmärtävät, miten raskasta elämä erityislapsen kanssa voi olla.
Olen ammatiltani kehitysvammaisten lasten opettaja. Oma taustani antaa voimaa työhön, mutta olen huomannut, että välillä työn ja kotielämän yhdistäminen on raskasta – erityisesti, kun ikää tulee lisää. Tyttäremme säännölliset tilapäishoitojaksot auttavat minua jaksamaan sekä kotona että työssä.
Vaikeasti vammaisen lapsen kanssa vanhemmat ovat aika sidottuja kotiin. Tilapäishoito antaa vanhemmille kaivatun lepohetken, jolloin voi ottaa aikaa itselleen, muille lapsille ja puolisolle. Moni ei tule ajatelleeksi, miten etuoikeutettua on, kun voi käydä vaikka vain ruokakaupassa silloin, kun itse haluaa.
Rinnekodeilla on pitkät perinteet kehitysvammaisten ihmisten kanssa toimimisesta ja arvopohja kunnossa. Se näkyy henkilökunnan vahvana osaamisena ja sitoutumisena. Tyynissä on aina huomioitu meidän yksilölliset tarpeemme ja pyritty tukemaan jaksamistamme. Olemme todella tyytyväisiä, että tyttäremme on tilapäishoidossa tällaisessa paikassa.”
Heidi Mäkinen, poika Rinnekodit Turvan asiakas
”On ihanaa, että poikani pääsi lyhytaikaishoitoon Rinnekodit Turvaan. Hän siirtyi Turvaan, kun täytti 18, eli on ollut asiakkaana kohta kuusi vuotta.
Poikani on Turvassa kaksi kertaa kuussa viikonloppuisin. Se on ihana hengähdystauko arjessa. Helpottaa, kun tiedän, että hänellä on Turvassa kaikki hyvin. Sekin helpottaa, että Turvassa pärjätään poikani haastavan käytöksen kanssa. Hän oli aiemmin muualla palveluissa, mutta joutui sieltä pois käytöksensä vuoksi.
Arjessa moni asia tehdään poikani ehdoilla. Kotityötkin pitää miettiä tarkkaan, koska hän on ääniyliherkkä ja kiinni rutiineissa. Jos juomalasi on väärässä asennossa, poikani voi saada raivokohtauksen. Murrosikä lisäsi entisestään haastavaa käyttäytymistä. En pelkää lastani, mutta välillä pelkään, että entä jos en enää hallitse tilannetta.
Rakastan poikaani, mutta on pakko sanoa, että ilman Turvan lyhytaikaishoitoa hän asuisi varmasti kodin ulkopuolella. Eihän tätä pidemmän päälle jaksaisi ilman pientä taukoa silloin tällöin.
Eihän tätä pidemmän päälle jaksaisi ilman pientä taukoa silloin tällöin.
Turvan henkilökunnan kanssa yhteydenpito on helppoa, ja saan sieltä koko ajan tietoa poikani voinnista ja kuulumisista. Palvelu myös joustaa tarvittaessa.
Turva mahdollistaa minulle myös työssäkäynnin. Olen ollut poikani omaishoitaja yli 20 vuotta. Aiemmin olin päivätyössä, mutta koska poikani kieltäytyi menemästä enää päivätoimintaan, teen nykyään välillä keikkatöitä silloin, kun hän on Turvassa.
Olemme onnekkaita, koska pojalleni järjestyi lyhytaikaishoidon paikka todella nopeasti. Olen kuullut, että moni joutuu taistelemaan, että saa lapselleen tämän tarvitsemaa hoitoa. Haluaisinkin lähettää hyvinvointialueiden päättäjille terveisiä: Ennaltaehkäisevä tuki on se tärkein, johon pitää satsata! Lyhytnäköisten säästöjen loppulasku on aika kova, kun vanhemmat väsyvät ja lapset voivat huonosti.”
Teksti: Susanna Kaaja, viestintä- ja markkinointipäällikkö, Rinnekodit