Rinnekodit kiinnostaa kansainvälisten toimijoiden työntekijöitä ja opiskelijoita
Rinnekodeilla on pitkä historia monipuolisena oppimisympäristönä sote-alan opiskelijoiden työharjoitteluille. Samoin asiantuntijuutemme on jo pidempään kiinnostanut kansainvälisiä toimijoita. Tänä syksynä Rinnekodeille saapui ensimmäinen kansainvälinen vaihto-opiskelija Erasmus+ Key Action 1 ohjelman kautta ja vastaavanlaista suunnitellaan mahdolliseksi myös omille työntekijöille.
Saksalaisella Hannah Brandtilla on takana neljän viikon työharjoittelu Rinnekotien yksiköissä. Päiväaikaista toimintaa tarjoavassa Fannyssa ja palveluasumista tarjoavassa Mäntylässä Brandt pääsi osaksi normaaleja työtehtäviä, ja on kokemuksesta kiitollinen Rinnekotien työntekijöille.
Kuukauden aikana Brandt on ehtinyt saada muun muassa hyviä vinkkejä työskentelyyn ja nähnyt erilaisia tapoja työskennellä. Hän kertoo kiinnittäneensä huomiota etenkin siihen, miten rauhallista ja rentoa työskentely on ollut – työntekijät tekevät työtä ammattitaidolla ja lämpimällä otteella.
”Myös asiakkaiden arjessa on eroa täällä ja siinä, mitä olen kokenut aiemmin. Minusta on hienoa esimerkiksi se, että päiväaikaisessa toiminnassa olevat henkilöt voivat ajoittain pitää vapaapäiviä eli tehdä lyhyempiä viikkoja. Uskon, että se vähentää henkilön stressikuormaa ja siten arkikin on helpompaa”, Brandt pohtii.
Kuukauden kokemuksesta mieleen on erityisesti jääneet pelihetket asiakkaiden kanssa sekä yllättävät arkiset kohtaamiset ja vuorovaikutustilanteet.
Sydäntäni lämmitti, kun eräs asiakas oli harjoitellut muutaman sanan Saksaa ja halusi tulla sanomaan ne minulle.
”Sydäntäni lämmitti, kun eräs asiakas oli harjoitellut muutaman sanan Saksaa ja halusi tulla sanomaan ne minulle. Oli iloinen yllätys, että osa asiakkaista osasi englantiakin. Alun pelko omasta heikosta kielitaidosta oli lopulta turhaa, kommunikoida kun pystyimme asiakkaiden kanssa vaikka kuvia toisillemme näyttämällä”, Brandt kertoo.
Onnistunut kokemus antoi itsevarmuutta
Hannah Brandt opiskelee viimeistä vuotta Mariabergissä nuoriso- ja kotityöhön suuntautuvalla linjalla. Opiskelu on erittäin käytännönläheistä – noin kolmen viikon mittaista opiskelujaksoa seuraa muutaman kuukauden mittainen harjoittelujakso. Yhden näistä jaksoista Brandt suoritti nyt Suomessa.
”Olen tehnyt harjoitteluja muun muassa erityistä tukea tarvitsevien lasten parissa sekä ikääntyneiden hoivakodeissa. Lapset ja nuoret kiinnostavat minua, mutta haluan pitää tulevaisuudensuunnitelmat vielä avoinna. Opiskelu Mariabergissä antaa siihen mahdollisuuden, sillä meitä kannustetaan kokeilemaan ja tutustumaan eri vaihtoehtoihin”, Brandt kertoo.
Onneksi rohkaisin haastamaan itseäni ja hyppäämään epämukavuusalueelle. Kokemus Fannyssa ja Mäntylässä on ollut hyvin opettavainen ja olen viihtynyt täällä.
Syksy Espoossa ei ollut aluksi Brandtin ykkösvaihtoehto, sillä häntä jännitti lähteä oman maan rajojen ulkopuolelle, enimmäkseen kielitaidon vuoksi.
”Onneksi kuitenkin rohkaisin haastamaan itseäni ja hyppäämään epämukavuusalueelle. Kokemus Fannyssa ja Mäntylässä on ollut hyvin opettavainen ja olen viihtynyt täällä. Sain heti alkuun oman ohjaajaparin, jonka mukana pääsin tutustumaan työhön, mutta myös muut työntekijät olivat avuliaita ja ystävällisiä”, Brandt kertoo.
Brandt kokee paitsi ammatillisen osaamisensa kasvaneen, myös kasvaneensa kokemuksen aikana henkilökohtaisesti. Syntymäpäiviäänkin Suomessa viettänyt, nyt 23-vuotias Brandt kertoo toki ikävöineensä kotiin, mutta lähtisi vastaavanlaiselle vaihtomatkalle uudestaankin.
Uudenlaisten työkulttuurien äärellä
Rinnekodeilta vaihtoa koordinoimassa ollut kehittämispäällikkö Nadja Delcos toteaa, että ulkomaalaisen opiskelijan tulo vaatii koko työyhteisöltä uudenlaista heittäytymistä. Ulkomailta saapunut harjoittelija tulee yksikköön paitsi uuden kielen kanssa, myös erilaisesta työskentelykulttuurista.
”Oli ihana huomata, että Fannyssa ja Mäntylässä oltiin kaikesta vain innoissaan ja heti ensi minuuteilta opiskelija otettiin upeasti vastaan. He muun muassa suunnittelivat harjoitteluviikoille erityisempää ohjelmaa, kuten retken Korkeasaareen”, Delcos iloitsee.
Yhteistyökumppaniksi Mariaberg on tullut Diakonissalaitoksen hankkeiden kautta. Sittemmin Mariaberg on jäänyt läheiseksi kumppaniksi, sillä tuotamme samanlaisia palveluja ja jaamme samanlaiset arvot.
”Meidän maine on selkeästi kiirinyt eteenpäin. Itävallasta on tulossa seuraavaksi vieraita tutustumaan samalla ajatuksella, että lähettäisivät työntekijöitä ja opiskelijoita meille”, Delcos kertoo.
Kansainvälinen vaihto-ohjelma on upea mahdollisuus tutustua uusiin kulttuureihin, laajentaa omaa osaamistaan ja itsetuntemusta
Delcos mainitsee, että myös Rinnekodit haluaa tulevaisuudessa lähettää Erasmus+ ohjelman kautta omia työntekijöitä yhteistyöorganisaatioihin.
”Erasmus ohjelman tärkeitä tavoitteita on lisätä kansainvälistä yhteistyötä ja hyvien käytänteiden jakamista. Näen tässä ihan valtavasti mahdollisuuksia sekä meidän työntekijöiden ammatillisen kasvun tukemissa, että ihan meidän palveluiden kehittämisessä. Uskon myös, että tämä on Rinnekodeille tulevaisuudessa vetovoimatekijä. Tällainen kansainvälinen vaihto-ohjelma on upea mahdollisuus tutustua uusiin kulttuureihin, laajentaa omaa osaamistaan ja itsetuntemusta”, Delcos sanoo.
Teksti ja kuvat: Viestinnän asiantuntija Johanna Haaga-Shrestha