Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Uutinen

Special Olympics -maailmankisoista uusia kokemuksia

Espoolaisen Aino Miettisen kodin lattialla ja tuoleilla on purettuna vaatteita ja tavaroita matkalaukuista. Takana on kymmenen päivän matka Italiaan, josta on palattu kotiin edellisenä päivänä. Mieli on täynnä uusia kokemuksia ja muistoja.

Aino Miettinen kisasi Sestrierissä sekä pujottelussa että suurpujottelussa.

Special Olympics -maailmankisat on kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma ja samalla maailman suurin inklusiivinen urheilutapahtuma. Neljän vuoden rytmillä järjestettävät kisat järjestettiin Italiassa 8.–15.3., jonne matkasi Suomen 34 urheilijan joukkue Sisujengi.

Kisojen pääpaikkana oli Torino. Aino Miettinen kisasi alppihiihdossa, lajeina pujottelu ja suurpujottelu, joiden kisapaikka oli Sestrierissä.

”Kotiin tuomisina tuli molemmista lajeista nelossijat”, Miettinen iloitsee ja näyttää palkinnoksi saatuja mitaleja.

Urheilullinen Miettinen on harrastanut alppihiihtoa jo 19 vuoden ajat. Ensimmäiset mäenlaskut sujuivat isän suksien välissä tuntumaa mäkeen hakien, nykyään lajin treeneistä vastaa viikoittain kotiseura Napaketut ja vuosien varrelta tutut valmentajat.

”Tykkään alppihiihdosta, mutta voi olla, että ensi kauteni on viimeinen. Haluaisin tavoitella joukkuepaikkaa koripallossa seuraaviin kesäkisoihin”, myös muun muassa ratsastusta harrastava Miettinen pohtii.

Pizzaa ja pinssejä

Kisoihin osallistui noin 1 500 kehitysvammaista urheilijaa 100 eri maasta. Sisujengi yöpyi samassa hotellissa monen muun maajoukkueen kanssa ja uusia tuttavuuksia syntyi pitkin kisamatkaa.

”Special olympics -kisan tapoihin kuuluu vaihtaa keskenään joukkuepinssejä. Minäkin sain todella monta erilaista ja eri maista”, Miettinen iloitsee ja kippaa pinssipussin värikkään sisällön sänkynsä päälle.

Kisapäiviä matkan aikana kertyi vain muutama, joten aikaa jäi myös ympäristöön tutustumiselle. Ruoasta mieleen jäi etenkin italialainen pizza.

”Yhtenä päivänä söin ravintolassa kinkkupizzan. Ananasta siinä ei ollut, mutta hyvää se oli”, Miettinen naurahtaa.

Lue lisää Special Olympics -urheilusta tästä.

Teksti: Johanna Haaga-Shrestha, viestinnän asiantuntija

Kuva: Timo Miettinen