Hyppää sisältöön
Ajankohtaiset | Artikkeli

Urasparraus auttaa työntekijöitä tunnistamaan omia vahvuuksiaan

Diakonissalaitoksen konsernissa pyritään jatkuvasti innovoimaan uusia tapoja henkilöstön hyvinvoinnin tukemiseen. Vuonna 2024 lanseerattu, työntekijöille tarkoitettu urasparraus on saavuttanut suurta suosiota työntekijöiden keskuudessa. Rekrytointiasiantuntijat Ulla Rusama ja Milla Kauppi kertovat, että sparrauksen tavoitteena on paitsi avata työntekijöille tarjolla olevia monipuolisia työmahdollisuuksia Diakonissalaitoksen konsernissa, myös tukea työntekijän kokonaisvaltaista kehitystä.

Työhön voi saada monella tavoin uusia ulottuvuuksia, joita urasparrauksessa pyritään yhdessä tutkimaan.

”Urasparraus auttaa työntekijää esimerkiksi tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan, joiden hyödyntäminen työssä tukee hyvinvointia”, Kauppi kertoo.

”Keskustelujen aikana työntekijät huomaavat usein omaavansa taitoja, joita eivät ole vielä päässeet hyödyntämään. Meidän tehtävämme on tukea heidän kehitystään selvittää, miten näitä taitoja pääsisi parhaiten hyödyntämään talossamme”, Rusama lisää.

Keskustelujen aikana työntekijät huomaavat usein omaavansa taitoja, joita eivät ole vielä päässeet hyödyntämään.

Yhteiskehittäminen ja henkilöstön osallistaminen kuuluu olennaisesti konsernin toimintatapoihin.

”Yksi tapa taitojen tai kiinnostuksen kohteiden laaja-alaisempaan hyödyntämiseen ovat työryhmät, joiden kautta pääsee vaikuttamaan työyhteisömme toimintaan”, Kauppi kuvailee.

Myös organisaation valtakunnallisuus tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia: joskus sparrauksen kautta on löytynyt työpaikka toiselle paikkakunnalle muuttavalle työntekijälle – tällöin työnantajan tarjoamat edut ja tutut toimintatavat säilyvät muutoin muuttuvassa elämäntilanteessa.

Merkityksellinen pysähtyminen hetkeen

Uusien mahdollisuuksien löytämisen lisäksi urasparraus tarjoaa tilaisuuden pysähtymiseen.

”Sparrailuun osallistuneet ovat kokeneet arvokkaaksi hetken, joka on vain heitä varten. Totta kai oman tiimin kanssa tulee juteltua ja keskusteltua monista asioista, mutta urasparraus tarjoaa toisenlaisen mahdollisuuden reflektoimiseen ja kuulluksi tulemiseen”, Rusama kuvailee.

Kuulluksi tuleminen oli merkityksellistä myös urasparraukseen osallistuneelle Kari Routavaaralle. Routavaara työskentelee ohjaajana Rinnekodit Nuotissa, joka on lasten intensiivihoidon yksikkö 13–17-vuotiaille nuorille. Hän löysi keskustelun kautta työhön lisää virtaa.

”Urasparraus oli rehellinen ja luottamuksellinen hetki. Koen, että minulla oli mahdollisuus puhua eri tavalla avoimesti ajatuksistani ja toiveistani. Juttelun lisäksi minusta oli tärkeää verkostoitua ja kuulla mahdollisista urapoluista konsernissa. Suosittelenkin urasparrausta kaikille kollegoilleni!”

Teksti: Leena Åkerberg, viestintä- ja markkinointipäällikkö

Kuva: iStock

urapolku