Ikääntyneiden kanssa työskentelevät kertovat – tätä minä toivoisin omalle läheiselleni
Siisteys, ystävällisyys, avoimuus, monipuoliset palvelut, turvallisuus. Ikääntyneen asumisratkaisun valinnassa on monia seikkoja, joita tulisi huomioida, jotta ikääntyneet itse ja heidän läheisensä voivat olla tyytyväisiä ja luottavaisia. Kysyimme kolmelta ikääntyneiden kanssa työskentelevältä työntekijältä, mihin asioihin he kiinnittäisivät huomiota hoivakodin valinnassa. Mielipiteet olivat yhteneväisiä – läheinen on oikeutettu arvokkaaseen elämään.
Kirsi Torvinen, Laura Ilpola ja Marja Hytönen istuvat Rinnekodit Scillan parvekkeella Helsingin Kalliossa ja iloitsevat alkusyksyn auringonpaisteesta. Samaisella parvekkeella on kesän aikana vietetty iltapäiväkahvihetkiä ikääntyneiden asiakkaiden kanssa. Arki on ollut kodinomaista ja lempeää.
Sitä jokainen toivoisi myös omille ikääntyville läheisilleen.
”Kodikkuus olisi minulle tärkeää ja se, että läheiseni kokisi olevansa kotona hoivakodissa. Ja että häntä tuetaan hänen tottumuksissaan ja mieltymyksissään”, Torvinen mainitsee.
”Itse toivoisin myös sallivaa ja persoonallista ympäristöä, jotta läheinen kokee, että voi esimerkiksi tuoda omia tavaroita tai soittaa omaa lempimusiikkia huoneessaan”, jatkaa Hytönen.
Vastaanoton merkitys on suuri
Ensivaikutelma tehdään muutamissa sekunneissa ja sen painoarvo on monesti erittäin suuri. Ensikohtaamisestakin kun jo huokuu, millainen ilmapiiri toimipisteessä on.
”Kiinnittäisinkin siksi huomioita ystävällisyyteen ja palveluhenkisyyteen. Siihen, kuunnellaanko meitä vai onko yksikössä kiireinen tunnelma”, Kirsi Torvinen sanoo.
Tunne siitä, että läheiselle on aikaa ja että hän saa tarvitsemaansa apua ja tukea tulisi välittyä jatkossakin. On aikaa toivottaa hyvät huomenet ja kysyä käytävällä ohi mentäessä, mitä kuuluu, onko kaikki hyvin.
Sama asiakasystävällisyys tulee ulottua myös ikääntyneen läheisiin.
”Omaisille ei saa tulla tunne, että saanko mennä katsomaan omaa vanhempaani tai että häiritsenkö. Totta kai voi tulla”, Kirsi Torvinen naurahtaa.
Omaisille ei saa tulla tunne, että saako tulla katsomaan omaa vanhempaani tai että häiritsenkö. Totta kai voi tulla.
Torvinen, Ilpola ja Hytönen ovat työssään nähneet, miten tärkeitä läheisten vierailut ovat ikääntyneille.
”Ikääntyneen kotipaikkakin on tärkeä, mutta minulle on hyvin tärkeää, että läheiseni ovat lähellä, että pääsen käymään heidän luonaan”, Laura Ilpola toteaa.
Kuka läheistäni hoitaa?
Ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilökunnalla on iso rooli ikääntyneen arjessa. Avoin ja rehellinen keskusteluyhteys läheisten ja hoivakodin henkilökunnan välillä auttaa luottamussuhteen luomisessa ja yhteistyöstä syntyy toimivaa. Siksi siihen kannattaa panostaa.
”Esimerkiksi epäselvissä tilanteissa menisin rohkeasti kysymään, että miten on päivä mennyt tai miksi jokin asia on miten on. Arvostan, jos minulle rehellisesti kerrotaan, että on vaikkapa ollut hankala päivä eikä olla pystytty kaikkea tekemään”, Marja Hytönen kertoo.
”Melko nopeasti sitä vaistoaa ja huomaa, jos jotain asiaa peitellään. Ei esimerkiksi puhuta suoraan tai vaihdetaan aihetta. Myös omasta läheisestä varmasti nopeasti näkee, onko hän tyytyväinen vai ei. Kysyisin myös häneltä itseltään, että viihtyykö hän ja meneekö hyvin”, Kirsi Torvinen jatkaa.
Torvinen, Ilpola ja Hytönen työskentelevät yksikössä, jossa asiakkaina on muistisairautta sairastavia ikääntyneitä. Yksikössä kouluttaudutaankin aktiivisesti muun muassa muistisairauksiin liittyen. Ammatillista osaamista he peräänkuuluttaisivat myös oman läheisensä hoidossa. Heidän mielestään on oikein kysyä, keitä yksikössä työskentelee.
”Näen, että minulla olisi siihen oikeus, koska he työskentelevät minulle rakkaan ihmisen kanssa”, Kirsi Torvinen sanoo ja jatkaa:
”Kyky ymmärtää ikääntynyttä ihmistä ja osaaminen esimerkiksi muistisairauteen liittyvistä asioista on erittäin tärkeää. Arjessa ei pitäisi vain toimia rutiininomaisesti vaan ymmärretään, miksi hän käyttäytyy tänään näin ja huomenna noin.”
Kyky ymmärtää ikääntynyttä ihmistä ja osaaminen esimerkiksi muistisairauteen liittyvistä asioista on erittäin tärkeää.
Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ikääntyneellä on omahoitaja. Kuitenkin tiimin yhteispelillä on iso merkitys myös ikääntyneiden läheisille.
”Toivoisin, että tiimi, joka läheiseni hoivakodissa työskentelee, olisi niin hyvin toisiaan tukeva, että ongelmatilanteessa pystyisi hakemaan tiimikaverin apuun. On ammatillisuutta, että pystyy tunnustamaan, ettei pärjää tässä tilanteessa”, Marja Hytönen kertoo.
Vanhusten viikkoa vietetään 6.-13.10.2024 teemalla Hyvä arki, hyvä mieli.
Teksti ja kuvat: Johanna Haaga-Shrestha, viestinnän asiantuntija