Johdon esimerkki on tärkeä vastuullisuudessa
Diakonissalaitoksella on satsattu viime vuosina johdon vastuullisuuskoulutuksiin. Osallistujat arvostavat tiedon saannin lisäksi ajatusten vaihtoa kollegojen kanssa ja pysähtymistä vastuullisuusteemojen äärelle. Tänä vuonna julkaistu vastuullisuuden verkkokoulutus mahdollistaa entistä syvällisemmän perehtymisen koko henkilöstölle.

Diakonissalaitoksen strategian yhtenä tavoitteena on viedä vastuullisuus läpi organisaation. Tämän tavoitteen edistämiseksi Diakonissalaitoksella on satsattu johdon vastuullisuuskoulutuksiin: Vuonna 2023 toteutettiin koko ylimmän johdon vastuullisuuskoulutus, johon osallistui 31 henkilöä, eli 84 prosenttia ylimmästä johdosta. Vuonna 2024 toteutettiin vastuullisuuskoulutus konsernin palvelualuejohtajille. Koulutukseen osallistui 19 henkeä.
Tuoreimman, palvelualuejohtajille suunnatun koulutuksen vetäjä, konsernin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Laura Niemi on kokonaisuuteen tyytyväinen.
”Osallistujat olivat todella motivoituneita ja täysillä mukana koulutuksessa. Palautteiden perusteella näyttää siltä, että valtaosa koki koulutuksen kasvattaneen heidän ymmärrystään yritysvastuusta sekä vastuullisuustyöstä Diakonissalaitoksella, mikä oli koulutuksen päätavoite”, Niemi kertoo.
Tänä vuonna kouluttaminen jatkuu: Syksyllä 2025 järjestämme johdon vastuullisuuskoulutusta kolmannen kerran. Lisäksi alkuvuodesta julkaistiin vastuullisuuden E-rin-verkkokoulutus, joka on intrassa koko henkilöstön saatavissa.
”Vastuullisuus on tänä päivänä koko ajan enemmän läsnä meistä jokaisen arjessa ja haluamme tuoda koulutusta aiheesta jokaisen työntekijän saataville. Tavoite on, että verkkokoulutuksen läpikäytyään työntekijä on perillä vastuullisuutta koskevista ohjeista ja velvoitteista, tunnistaa niiden vaikutuksen organisaatioomme sekä osaa pohtia myös sitä, miten vastuullisuus on läsnä omassa työssä”, Niemi sanoo.
Kysyimme kahdelta vastuullisuuskoulutukseen osallistuneelta palvelualuejohtajalta, mitä koulutus antoi arkeen ja miksi siihen kannattaa osallistua.

Kristiina Leppänen
palvelualuejohtaja
Rinnekodit
Oulu
”Lähdin koulutukseen mukaan avoimin mielin. Halusin saada lisää konkreettista tietoa siitä, miten voimme palvelutoiminnan arjessa huomioida vastuullisuutta eri näkökulmista.
Koulutus oli todella kattava ja käsitteli vastuullisuutta eri näkökulmista. Luennot oli suunniteltu hyvin ja ne herättivät paljon ajatuksia. Päällimmäisenä jäi mieleen se, kuinka monin tavoin meistä jokainen voi edistää vastuullisuutta omassa arjessa, mutta myös organisaatiotasolla.
Minulle antoisinta olivat yhteiset keskustelut sekä pienryhmätehtävä, jossa syvennyimme yhteen vastuullisuusaiheeseen. Meidän ryhmämme aihe oli monimuotoisuus. Oli antoisaa kerrankin pysähtyä rauhassa itselle tärkeän aiheen äärelle.
Meistä jokaisen teoilla on merkitystä.
Koulutus herätti myös toivoa siitä, että voimme itse vaikuttaa tulevaan: meistä jokaisen teoilla on merkitystä. Omaan työhöni sain evääksi sen, että jatkossa mietimme tiimini kanssa esimerkiksi hankintoja myös vastuullisuuden näkökulmasta ja ylipäänsä pidämme keskustelua aiheesta yllä.
Koen, että vastuullisuuden esiin nostaminen on erityisen tärkeää tässä ajassa. Meillä jokaisella on varmasti paljon parannettavaa ja olemme jokainen osa muutosta, joka tapahtuu ehkä kuitenkin vähän liian hitaasti. Tietoisuuden lisääminen on siksikin tärkeää.
Palvelutoiminnassa meillä on vielä tekemistä siinä, että saamme vastuullisuusajattelun jalkautettua kaikkiin yksiköihimme läpi Suomen. Olemme kuitenkin jo hyvällä tiellä asian edistämisessä.
Suosittelen koulutusta lämpimästi koko henkilöstölle. Erityisesti ajattelen, että esihenkilöt ovat avainasemassa viemässä vastuullisuusajattelua ja -kulttuuria eteenpäin henkilöstölle.
Esimerkki pienestä oman elämäni vastuullisuusteosta on se, että lähdin vuoden alussa mukaan viiden vaatteen vuosi -haasteeseen. Tänä vuonna saan siis ostaa maksimissaan viisi uutta vaatetta. Voi olla, etten ostaisi muutenkaan enempää, mutta haasteen kautta olen pysähtynyt miettimään omaa kulutuskäyttäytymistäni entistä tarkemmin.”

Sari Hammar
palvelualuejohtaja
kansainvälisyys ja maahantulijoiden palvelut
Diakonissalaitos
Helsinki
”Sain koulutuksesta sen, mitä toivoinkin ja vielä paljon enemmän. Vastuullisuuskysymykset tulevat työssäni esiin monessa kohtaa, muun muassa hankehakemuksissa. Koin erittäin tarpeelliseksi saada lisää työkaluja, joilla viedä asioita eteenpäin ja hallinnoida vastuullisuutta kokonaisuutena. Koulutus auttoi muodostamaan kokonaiskuvan siitä, missä olemme organisaation tasolla vastuullisuudessa.
Mieleen jäi erityisesti koulutuksen monipuolisuus. Monesti asioita katselee vain omasta näkövinkkelistä sen mukaan, mikä on omalla työpöydällä juuri nyt ajankohtaista. Oli hienoa tehdä pieniä kurkistuksia kollegojen maailmaan. Esimerkiksi miten valitaan mahdollisimman ekologiset huonekalut hoivayksikköön. Siihen liittyi paljon asioita, joita en ollut tullut koskaan ajatelleeksi. Koen, että tarvitsemme lisää näitä yhteen tulemisen paikkoja myös jatkossa.
Oli hienoa tehdä pieniä kurkistuksia kollegojen maailmaan.
Käytännönläheiset tehtävät avasivat asioita ihan uudella tavalla. Ryhmätehtävänä mietimme sitä, miten voisimme hyödyntää keskitettyä vastuullisuustietoa hankkeita kirjoittaessamme. Laadimme tietopankkipohjan, jonka hankekehitystiimi otti jatkokehitykseen. Tämä oli siis todella hyödyllinen harjoitus.
Näen, että vastuullisuuteen liittyy paljon samoja haasteita kuin muihinkin tärkeisiin teemoihin. Yhtenä suurimmista se, miten saada muutkin kuin asiaan vihkiytyneet kiinnostumaan asiasta. Uskon, että kaikki hyötyisivät tästä koulutuksesta, mutta erityisesti ne, jotka ovat tavalla tai toisella mukana kehittämistyössä.
Omassa arjessani vastuullisuus on läsnä päivittäin muun muassa niin, että en omista autoa, vaan kuljen julkisilla säässä kuin säässä. Koulutuksen myötä olen pysähtynyt entistä useammin pohtimaan muitakin pieniä arjen valintojani. On hyvä välillä aukaista silmät ja miettiä, miksi ja miten minkäkin asian tekee.”
Teksti: Susanna Kaaja, viestintä- ja markkinointipäällikkö, Rinnekodit