Skip to content
Artikkeli

Joustava työ ja hyvä työyhteisö houkuttivat takaisin Kuninkaankallioon

Sote-alalla pyöröovi käy tiuhaan. Työvoiman veto- ja pitovoiman lisäämiseksi Diakonissalaitoksen konserni päätti nostaa kaikkien lähihoitajien palkkoja vuoden 2023 alusta lähtien. Espoon Kuninkaankallion asumisyksikkö on monen mielestä haastava työpaikka, ja välillä tämä heijastuu myös työntekijöiden rekrytointiin. Toisenlaisiakin tarinoita kuitenkin löytyy: esihenkilön vahva tuki, kannustavat työkaverit ja joustava työ houkuttivat kolme lähihoitajaa takaisin Kuninkaankallioon.

Vaaleahiuksinen nainen.Külli Valge

”Valmistuin lähihoitajaksi oppisopimuksella Kuninkaankalliossa vuonna 2020. Valmistumiseni jälkeen työskentelin täällä tehostetun palveluasumisen puolella marraskuuhun 2021. Tuolloin meillä oli muutamia todella haastavia asiakkaita ja työkaverit vaihtuivat tiuhaan. Päätin hakeutua töihin muualle, lähemmäksi kotiani.

Siirryin toisen yrityksen päihde- ja mielenterveyspalveluiden yksikköön. Ero Kuninkaankallioon oli se, että tämä yksikkö oli täysin päihteetön, kun taas Kuninkaankalliossa noudatetaan Asunto ensin -periaatetta, eli asukkailta ei edellytetä päihteettömyyttä asumisen ehtona.

Viihdyin työssäni ja koin, että opin siellä taas monia uusia asioita. Sitten elämäntilanteeni muuttui, enkä voinut enää tehdä 100-prosenttista työaikaa. Toivettani 50-prosenttisesta työajasta ei uudessa työpaikassa voitu huomioida. Kysyin asiasta Kuninkaankallion esihenkilöltäni Virpi Syrjäpalolta, joka vastasi heti, että meillä tämä kyllä onnistuu.

Kuninkaankalliossa palkkani on parempi kuin toisessa työssä oli, mutta sitäkin tärkeämpää on työn joustavuus: Minulla on esikouluikäinen lapsi ja myös puolisoni tekee vuorotyötä. Tässä tilanteessa on ihan kriittistä, että kaikesta voi keskustella ja sopia, ja työ joustaa tarvittaessa.

”On ihan kriittistä, että kaikesta voi keskustella ja sopia, ja työ joustaa tarvittaessa.”

Kuninkaankalliossa saan hyödyntää osaamistani laajasti ja opin myös koko ajan uutta muun muassa haavahoidosta, katetroinnista ja saattohoidosta. Meillä on huipputiimi ja esihenkilö sekä ihanat asiakkaat, jotka toivottivat kaikki minut lämpimästi takaisin. Koin oloni tosi tervetulleeksi.”

Camilla Remes

”Tulin Diakonissalaitoksen konserniin vuonna 2010, kun aloitin työt Rinnekodilla kehitysvammatyössä. Vuonna 2019 työskentelin Pellaksessa, tuossa tien toisella puolella. Halusin kokeilla vaihteeksi jotain muuta ja hain töihin Kuninkaankallioon.

Olen viihtynyt täällä tosi hyvin, mutta viime vuonna bensan kallistuminen ja pitkä työmatka saivat minut vaihtamaan työpaikkaa. Uusi työkin oli mielenterveys- ja päihdetyötä, mutta jouduin samalla jatkuvasti paikkaajaksi muistisairaiden yksikköön, mikä tuntui raskaalta.

Tein koko ajan myös keikkaa Kuninkaankallioon ja lopulta päätin, että haluan tänne takaisin. Ihanat työkaverit ja asukkaat sekä maailman paras esihenkilö painoivat vaakakupissa eniten ja toki palkallakin on iso merkitys. Vaikka työ täällä on henkisesti välillä aika raskasta, saan voimaa siitä, että myös onnistumiset näkyvät. Pieniä edistysaskeleita on koko ajan. Asiakkaita käskyttämällä täällä ei etene mikään, vaan on oltava pelisilmää.

”Ihanat työkaverit ja asukkaat sekä maailman paras esihenkilö painoivat vaakakupissa eniten ja toki palkallakin on iso merkitys.”

Esihenkilömme Virpi Syrjäpalo on tosi hyvä kuuntelija ja tukee meitä työntekijöitä parhaansa mukaan. Hän on yksinkertaisesti paras esihenkilö mikä minulla on koskaan ollut. Toivon, että saan olla täällä töissä eläkeikään saakka.”

Mies, jolla on harmaa huppari.Raheem Tahiri

”Muutaman kuukauden irtiotto osoitti, että olen kasvanut tähän yhteisöön ja kuulun tänne Kuninkaankallioon. Koen, että osaan täällä työni hyvin ja tiedän, mitä teen.

Alun perin sain kimmokkeen hakeutua lähihoitajaopintoihin Pelastajat-sarjasta. Opiskelujen aikana kiinnostuin mielenterveys- ja päihdepuolesta ja valmistuttuani 2014 hakeuduin aika nopeasti töihin Kuninkaankallioon. Olen työskennellyt myös muissa talon yksiköissä, mutta palannut sitten tänne.

Viime keväänä pitkät työmatkat alkoivat tuntua raskailta ja päätin siirtyä töihin erään ison yrityksen uuteen yksikköön. Aluksi olin innoissani siitä, että pääsin aloittamaan jotain uutta ihan uusissa tiloissa. Yksikön avaamiseen liittyvä ylimääräinen kiire ja paine kuitenkin rassasivat, ja lopulta palasin Kuninkaankallioon. Ajatus oli tehdä töitä vain keikkalaisena, mutta aika nopeasti totesin, että haluankin täältä jotain vakituisempaa. Nyt minulla on määräaikainen sopimus ensi kevääseen asti.

”Koen, että meillä voi ottaa epäkohdat ja kehittämistä kaipaavat asiat avoimesti puheeksi.”

Koen, että meillä voi ottaa epäkohdat ja kehittämistä kaipaavat asiat avoimesti puheeksi. Aina muutokset eivät tapahdu niin nopeasti kuin toivoisi, mutta esihenkilömme kannustaa kertomaan mielipiteitä ja pyrkii myös edistämään muutoksia.

Palkka on iso asia, ja olen iloinen konsernin päätöksestä nostaa kaikkien lähihoitajien palkkoja samalle tasolle. Tärkeintä on kuitenkin se, että koen tekeväni päivittäin tärkeää työtä. Asunnottomuus on ihmiselle kova paikka, ja se, että voin auttaa asukkaitamme, motivoi minua työssä.”

Teksti: Susanna Kaaja
Kuvat: Virpi Syrjäpalo ja Külli Valge

Kuninkaankallio

Kuninkaankallion asumisyksikkö tarjoaa palveluasumista ja tehostettua palveluasumista sekä tuettua asumista Asunto ensin -periaatteella Espoossa.

Tuetun asumisen vuokra-asunnot on tarkoitettu henkilöille, joilla asunnottomuus on pitkittynyt tai uhkaa pitkittyä. Asukkailla on tuen tarve, jonka syynä ovat päihde-  ja mielenterveysongelmat sekä asunnottomuuteen liittyvät sosiaaliset ongelmat. Lue lisää tuetusta asumisesta. 

Palveluasumisessa asukkaan toimintakyky on alentunut esimerkiksi päihteiden käytön vuoksi niin, ettei hän kykene kaikilta osin huolehtimaan asioistaan, vaan tarvitsee apua asioidensa hoidossa.

Ympärivuorokautinen, tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu fyysisesti tai psyykkisesti toimintarajoitteisille pääsääntöisesti alle 65-vuotiaille henkilöille, jotka eivät enää selviydy itsenäisesti omassa kodissaan. Lue lisää palveluasumisesta.

Artikkeli on julkaistu 28.11.2022 ja sitä on päivitetty tammikuussa 2023.

meille töihin