Perhehoidossa eletään ihan tavallista arkea
Perhehoidossa hoitaja asuu yhteisessä kodissa asiakkaidensa kanssa. Perhehoidon erityinen vahvuus ovat pysyvät ihmissuhteet, niiden luoma turva ja mahdollisuus elää tavallista perhe-elämää.
Perhekoti on aina yksilöllinen ja asukkaidensa näköinen: Se tarjoaa lapselle turvallisen ja kodinomaisen kasvuympäristön silloin, kun kotona asuminen ei ole mahdollista. Ikääntyneelle perhekoti voi tarjota tarvittavan huolenpidon lisäksi rauhallisen elinympäristön, kun voimat alkavat hiipua.
Rinnekodeilla perhekotien asukkaat ovat yleensä joko lapsia ja nuoria, tai eri-ikäisiä kehitysvammaisia henkilöitä. Asuminen voi kestää joitakin kuukausia tai jopa useita vuosikymmeniä.
Rinnekotien perhehoitopäällikön Iivi Koivun mukaan perhehoidon vahvuus, ja samalla yksi etu muihin asumisen palveluihin verrattuna, on mahdollisuus elää yksilöllistä ja omannäköistä elämää osana perheyhteisöä.
Kun kuulutaan samaan perheeseen, ihmissuhteet ja kiintymyssuhteet rakentuvat ja syventyvät eri tavalla kuin monissa muissa palveluissa.
”Perhehoito on tavallista perheen elämää. Hoitoa ja huolenpitoa tarvitseva lapsi tai aikuinen asuu yhdessä perhehoitajan tai perhehoitajien kanssa, kiinteänä osana arkea. Kun kuulutaan samaan perheeseen, ihmissuhteet ja kiintymyssuhteet rakentuvat ja syventyvät eri tavalla kuin monissa muissa palveluissa.”
Monta tietä perhehoitajaksi
Perhehoitajilta ei vaadita erityistä koulutusta, mutta ennakkovalmennus on kaikille perhehoitajiksi haluaville pakollinen. Perhehoitajilla on hyvin erilaisia taustoja. Monella on hoito- tai sosiaalialan koulutus tai muuta kokemusta hoitotyöstä. Perhehoitajan oman elämän tulee olla tasapainoista ja vakiintunutta, ja kotiympyröissä viihtyminen on tärkeää, sillä iso osa arjesta vietetään kotona.
”Perhehoitajaksi haluavan tulee olla koulutuksensa, kokemuksensa ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella sopiva tehtävään. Vastuullisuus ja luotettavuus ovat tärkeitä ominaisuuksia, samoin kuin mahdollisuus sitoutua pitkäksikin ajaksi kasvatus- tai huolenpitotehtävään.”
”Kun sydän on paikallaan ja kykenee toimimaan yhteistyössä muiden kanssa, on jo hyvät lähtökohdat tehtävään”, Koivu tiivistää.
Rinnekodit tarjoaa tukea, ohjausta ja koulutusta
Hyvinvointialueet vastaavat toimeksiantosuhteisen perhehoidon järjestämisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointialue tekee toimeksiantosopimuksen perhehoitajan kanssa ja yksityisen palveluntuottajan kanssa puolestaan sopimuksen perhehoidon antamisesta.
Perhehoidon tukipalvelut ovat osa perhehoidon kokonaisuutta. Rinnekodit tekee tavoitteellista yhteistyötä perhekotien kanssa, ja tarjoaa monenlaista ohjausta ja tukea.
Rinnekodeilla perhehoitoa on Iivi Koivun mukaan kehitetty viime vuosina kokonaisvaltaisesti sekä asiakkaan että perhehoitajan tarpeet huomioiden. Tavoitteena on vahvistaa perhehoitajan mahdollisuutta keskittyä hoidossa olevan lapsen tai aikuisen hyvinvointiin sekä tukea hoitajan jaksamista.
Meidän puoleemme voi kääntyä heti, kun jokin asia mietityttää tai huolestuttaa. Pyrimme siihen, että meille on helppo puhua vaikeistakin asioista.
”Meidän tehtävämme on kuunnella asiakkaita ja perhehoitajia ja järjestää sellaista tukea, jota he tarvitsevat. Tuki on aina yksilöllisesti kodin kanssa suunniteltua. Se voi olla ohjausta tai koulutusta, mutta ennen kaikkea se on perhehoitajan vierellä kulkemista silloin, kun siihen on tarvetta. Meidän puoleemme voi kääntyä heti, kun jokin asia mietityttää tai huolestuttaa. Pyrimme siihen, että meille on helppo puhua vaikeistakin asioista”, Koivu kertoo.

Sinustakin perhehoitaja?
Perhehoitajan tehtävästä kiinnostuneen kannattaa kysellä rohkeasti lisätietoja Rinnekodeilta. Järjestämme tehtävään vaadittavaa valmennusta, johon voi osallistua, vaikka ei olisikaan vielä täysin varma, että haluaa ryhtyä perhehoitajaksi.
Iivi Koivun mukaan tällä hetkellä tarvitaan perhekoteja erityisesti lapsille ja nuorille.
”Perhehoitajana saa tehdä aidosti tärkeää työtä. Vaikka perhehoitajan tehtävä vaatii sitoutumista, on palkitsevaa kulkea toisen rinnalla ja nähdä, millainen vaikutus yhteisellä matkalla on molempiin.”
Perhehoitaja arvostaa tukea ja lapsilta saatua palautetta
Niina Eronen ja hänen puolisonsa Jukka Eronen toimivat perhehoitajina Vihdissä. Perheeseen kuuluu viisi biologista lasta, viisi sijoitettua lasta ja nuorta, kuusi koiraa, kolme kissaa, kaksi liskoa ja hevonen. Turvallinen arki suunnitellaan yhdessä.

Niina Erosen perheessä riittää hulinaa, mutta arjen hallintaa helpottaa, kun vastuu perheessä jaetaan vanhempien kesken.
”On ihanaa, että paras työkaveri on koko ajan läsnä. On myös erittäin tärkeää, että haastavissa tilanteissa minulla on aina puolison tuki”, Niina Eronen kertoo.
Eronen on toiminut perhehoitajana 20 vuotta. Aikaisemmin hän työskenteli muun muassa kehitysvammaisten hoitajana sekä päiväkodin erityisryhmässä. Perhehoitajaksi hän päätyi puolivahingossa.
”Tutustuin Rinnekotien verkkosivuilla perhehoitajan työhön, joka tuntui heti omalta. Otin yhteyttä Rinnekoteihin ja jo kaksi kuukautta myöhemmin aloitin perhehoitajana.”
Vauvasta täysi-ikäisyyteen
Niina ja Jukka tarjoavat perhehoitoa kehitysvammaisille lapsille ja nuorille. Heillä on ollut hoidossa lapsia, joilla on geneettisiä harvinaissairauksia, lastensuojelun sijoittamia lapsia sekä eri syistä vammautuneita lapsia ja nuoria. Osa on lyhytaikaissijoituksia, jolloin lapsi on perhehoidossa muutamasta päivästä kuukausiin. Pisimpään perheessä on asunut 19-vuotias nuori nainen, joka muutti heille vuorokauden ikäisenä vauvana.
Kun yhteinen polku on pitkä, perhehoitoon tulleesta lapsesta tulee kiinteä osa perhettä.
”Kun yhteinen polku on pitkä, perhehoitoon tulleesta lapsesta tulee kiinteä osa perhettä.”
Perhehoitajan työ vaatii sitoutumista, joustavuutta ja halua toimia omien arvojen pohjalta asiakkaan hyväksi. Samalla työ antaa paljon.
”Koen, että perhehoitajan työ on ehdottomasti elämäntapa, johon koko perheen on sitouduttava, sillä oma koti avautuu useille eri toimijoille ja kodista tulee samalla työpaikka. Perhehoito antaa kuitenkin ihania, pitkäaikaisia kohtaamisia sekä sosiaalisia kontakteja. Tunnetasolla perhehoito antaa vahvaa emotionaalista sitoutumista lapsiin ja lapsen turvalliseen arkeen, mikä on koko homman punainen lanka”, Niina Eronen kertoo.
Rinnekodit kulkee perhehoitajan rinnalla
Perhehoitajan työ voi olla ajoittain haastavaa, jos esimerkiksi lapsi sairastuu ja hoito vaatii pitkiä sairaalajaksoja. Omalta perheeltä saadun tuen lisäksi myös Rinnekodit tukee perhehoitajaa.
”Meillä on tiivistä yhteydenpitoa Rinnekotien perhehoidon työntekijöiden kanssa. Lisäksi osallistumme erilaisiin koulutuksiin ja kehitämme ammattitaitoamme monin eri tavoin. Pääsemme esimerkiksi osallistumaan perhehoitajien pienryhmätapaamisiin sekä hyödyntämään Rinnekotien leirikeskuksia ja lomapaikkoja. Koen, että Rinnekodit pitää perhehoitajistaan erittäin hyvää huolta”, Niina Eronen summaa.
Lapsilta ja nuorilta saatu palaute on yksi työn parhaimpia puolia.
Parasta on lapsen hyvinvointi ja pienetkin kehitysaskeleet!
”Perhehoidossa suhteet lapsiin ja nuoriin ovat tosi läheiset. On hienoa nähdä huikeita edistymisaskeleita nuoren elämässä ja elämänhallinnassa. Parasta on lapsen hyvinvointi ja pienetkin kehitysaskeleet!”
Teksti: Tuuli Oksa, viestinnän asiantuntija, Rinnekodit viestintä
Video: Luomu Productions