Skip to content
Artikkeli

Rinnekodit ja SAMK loivat teknologian avulla elämyksiä vaikeavammaisille

Porissa sijaitseva Rinnekodit Saarni asumisyksikkö tekee yhteistyötä Satakunnan Ammattikorkeakoulun kanssa. ”Tuntuu, kuin olisin oikeasti ajanut moottoripyörällä!” kertoo moottoripyöräsimulaattoria kokeilemaan päässyt Saarnin asukas. Nyt hyvinvointiteknologiaan liittyvä hanke on saamassa jatkoa.

Kuvassa on luokkahuone, jossa istuu henkilöitä pöytien ääressä ja yksi henkilö pitää esitelmää luokan edessä.
SAMK:in opiskelijat esittelemässä projektejaan hankkeen loppuseminaarissa.

”Teknologia on tulevaisuutta, ja on kivaa päästä miettimään, miten sitä voitaisiin hyödyntää eri tavoin vammautuneiden ihmisten kanssa”, Palveluyksikön johtaja Erika Lindroos kertoo.

Saarni on tehnyt yhteistyötä SAMKin kanssa Digital Health Project –nimisessä hankkeessa. Hankkeessa selvitettiin, miten teknologia voisi olla tukena elämysten tuottamisessa vaikeavammaisille ihmisille. Lindroosin mukaan hankkeeseen osallistuminen oli antoisa kokemus Saarnin asukkaille.

”Eräs asukkaamme pääsi kokeilemaan moottoripyöräsimulaattoria SAMKin tiloissa. Tämä oli hänelle merkityksellinen kokemus, sillä hän on saanut aivovamman moottoripyöräkolarissa kaksi vuotta sitten, eikä pysty enää ajamaan liikenteessä.”  

Moottoripyöräsimulaattoria kokeilemaan päässyt Saarnin asukas Daniel kertoo, että simulaattorissa käyminen oli hieno kokemus.

Tuntui, kuin olisin oikeasti ajanut moottoripyörällä. Oli todella kivaa!

”Tuntui, kuin olisin oikeasti ajanut moottoripyörällä. Oli todella kivaa!”, Daniel kehuu.

Saarnilla ja SAMKilla alkaa yhteistyö myös uuden hyvinvointiteknologiaan liittyvän hankkeen tiimoilta:

”Uuden hankkeen tarkoituksena on selvittää, miten teknologian avulla voitaisiin tukea osallisuutta tavallisessa arjessa, kun aiempi hanke liittyi enemmän elämyksellisyyteen”, Lindroos kuvailee.

Lindroosin mukaan yhteistyö on tärkeää kaikkien osapuolien kannalta. Hän uskoo, että elämysteknologia-hanke on ollut myös SAMKin opiskelijoille avartava kokemus.

”Koodariopiskelijat eivät välttämättä tiedä sote-alasta ennestään mitään. Yhteistyö voi murtaa vammaisuuteen liittyviä ennakkoluuloja ja kehittää opiskelijoita suunnittelemaan koodia erityisryhmät huomioon ottaen.”

Saarnissa tavallinen arki rullaa

Saarnissa työskennellään kuntouttavan työotteen mukaisesti, ja Lindroos kertoo, että tulokset näkyvät konkreettisesti:

Meillä on asukkaita, joiden kuntoutuminen on edistynyt hyvin, ja he ovat päässeet taas elämään kiinni. Siinä on hienoa olla mukana.

”Meillä on asukkaita, joiden kuntoutuminen on edistynyt hyvin, ja he ovat päässeet taas elämään kiinni. Siinä on hienoa olla mukana.”

Asukaspalavereissa asukkaat saavat äänensä kuuluviin, ja niissä suunnitellaan yhdessä mielekästä tekemistä, kuten luontoretkiä. Lisäksi Saarnissa järjestetään tapahtumia juhlapäivinä, joihin saa halutessaan osallistua.

”Asukkailla on omia menojaan, ja he saavat itse päättää arjestaan siinä määrin, kun se on mahdollista. Tämä on heidän kotinsa, ja se ajatus johtaa arkeamme”, Lindroos toteaa.

Jokimaisema luo viihtyvyyttä

Kuvassa näkyy henkilön kädet poimimassa mustikoita pensaasta.
Kokemäenjoen lähellä olevasta kaupungin siirtolapuutarhasta pääsee poimimaan marjoja kesäisin.

Rinnekotien palvelut vaikeavammaisille käynnistyivät Porissa kaksi vuotta sitten.

“Meillä on uudet ja hienot tilat, ja niin sisä- kuin ulkotiloissa pääsee helposti liikkumaan apuvälineiden kanssa.”

Esteettömyys on otettu huomioon kaikissa tiloissa.

”Asukashuoneisiimme mahtuu hyvin apuvälineiden kanssa. Käytävämme ovat leveät, ja meillä on muun muassa esteetön sauna, jonne pääsee pyörätuolilla. Ovemme ovat automatisoituja, myös hissien ovet”, Lindroos jatkaa.

Saarni sijaitsee Karjarannan asuinalueella, joka on asuntomessualuetta. Lähellä on Kokemäenjoki, sekä Kirjurinluoto ulkoilumahdollisuuksineen.

”Olemme tehneet kesällä retkiä joen toisella puolella olevalle kaupungin siirtolapuutarhalle, jossa saa poimia marjoja vapaasti.”

Saarnissa tehdään töitä suurella sydämellä

Erika Lindroosin mukaan Saarnissa parasta on osaava henkilökunta.

Saarnissa työskentelee lähihoitajia, sairaanhoitaja ja sosionomeja, sekä tällä hetkellä myös puheterapeuttiopiskelija, joka on ollut suureksi avuksi asukkaille.

Lindroos kertoo, että vaikka työ on haastavaa, on se myös erittäin antoisaa.

Tämä työ on merkityksellistä ja palkitsevaa, ja meillä on osaava henkilökunta, joka tekee töitä suurella sydämellä.

”Tämä työ on merkityksellistä ja palkitsevaa, ja meillä on osaava henkilökunta, joka tekee töitä suurella sydämellä.”

Rinnekodit Saarnissa on tällä hetkellä vapaita asukaspaikkoja, joita voi tiedustella Rinnekotien asiakkuussuunnittelusta. Lindroos toivottaa myös tervetulleeksi tutustumaan yksikköön.

Teksti: Viestinnän harjoittelija Ariana Staboulis, Rinnekodit viestintä

Hankkeet hyvinvointiteknologia Saarni