Skip to content
Artikkeli

Työn merkitystä ei voi kyseenalaistaa

Mikko Huuhtanen tietää olevansa alalla, joka herättää vahvoja mielipiteitä. Avohuumehoidossa työskentelyä pidetään asiakaskuntaan kohdistuvien ennakkoluulojen vuoksi vaarallisena – tai jopa turhana. Työn merkitys saatetaan kyseenalaistaa, sillä moni näkee riippuvuuden ihmisen omana syynä eikä hoitoa vaativana sairautena.

Sosionomi Mikko Huuhtanen työskentelee päihdepalveluyksikkö Rinnekodit Breikissä Tampereella.

Mikolta löytyy sosiaalialan työkokemusta viidentoista vuoden ajalta. Hän työskenteli pitkään lasten ja nuorten kanssa, mutta työ vei hänet jo varhaisessa vaiheessa päihderiippuvaisten pariin. Avohuumehoidossa hän on toiminut nyt kahden ja puolen vuoden ajan.

“Tajusin, että olen heidän kanssaan kuin kotonani.”

Töissä kaikki ovat samanarvoisia

Tampereen Breikin kahdenkymmenen hengen porukassa Mikko sanoo kuuluvansa vähemmistöön niin sukupuoleltaan kuin ammatillisestikin. Terveydenhuoltoon painottuvassa tiimissä on mukana sairaanhoitajia, lähihoitajia, muutama lääkäri ja sosionomeja.

“Mutta meillä päihdetyössä eivät tittelit hirveästi meinaa”, Mikko toteaa. Asiat hoituvat työpaikalla poikkeuksellisen matalalla kynnyksellä, sillä kaikki ovat samalla viivalla ja jokaisen työpanosta arvostetaan. Tyhjäkäyntiä ja ristiriitoja työhön mahtuu hyvin vähän – koska asiakasryhmä on haastava, tiimin sisällä ei ole varaa jäädä kinaamaan. Työkaverin tukea tarvitaan, jotta työ onnistuu.

“Tämä kuulostaa korulauseelta, muttei ole sitä. Harvinaisen huippu porukka.”

Ihminen kaiken keskiössä

Rinnekotien arvomaailman Mikko summaa kahteen sanaan: ihmiset ja lähimmäisenrakkaus. Tärkeintä työssä on ihmisen näkeminen itsenäisenä toimijana – se ei välttämättä ole itsestäänselvyys, vaikka asia olisi paperilla osana strategiaa. Arvot punnitaan erityisesti silloin, kun vastaan tulee tiukkoja tilanteita – vaikeissakin tilanteissa on kyettävä näkemään ihminen sen takana.

“Hän on enemmän kuin päihderiippuvuutensa tai se, mitä päihtyneenä tekee. Meillä ihminen nähdään ihmisenä.”

Hän on enemmän kuin päihderiippuvuutensa tai se, mitä päihtyneenä tekee. Meillä ihminen nähdään ihmisenä.

Riippuvuuksiin liittyvät stigmat ja yleiset ennakkoluulot ovat toisaalta yksi syy sille, miksi Mikko on alalla. Hän haluaa tuoda julki sen, että päihdekuntoutujatkin ovat ihmisiä, joilla on omat tarinansa ja jotakin annettavaa. Vaikka taustalta löytyisi monenlaisia vaikeuksia, jokaisesta löytyy aina jotain hyvää. Tähän hyvään tarttumisen Mikko näkee olevan työnsä ytimessä, sillä sen kautta asiakkaita voi kannustaa eteenpäin. Osa käyttää yhä päihteitä hoidosta huolimatta, mutta tavoitteellisempi elämä saa haitat joka tapauksessa vähenemään.

Kohti tulevaa

Omassa työssään Mikko on ilahtunut yksikkönsä koulutusmyönteisyydestä ja vapaudesta: suuren osan työpäivistä voi rakentaa itse haluamallaan tavalla. Myös omaa osaamista on saanut kehittää kiinnostaviin suuntiin, ja Mikko opiskelee tälläkin hetkellä kriisi- ja poikkeusolojen asiantuntijaksi Rinnekotien tukemana.

Synkkinä pilvinä sote-alan tulevaisuudessa Mikkoa huolettavat silpputyön lisääntyminen ja henkilökunnan vaihtuvuus. Hän sanoo nähneensä monen hyvän osaajan vaihtavan alaa. Vaikka työ on välillä rankkaa, Mikko viihtyy Breikissä ja pitää sitä yhtenä työuransa parhaista työpaikoista. Hän toivoo voivansa jatkossakin nauttia siitä, mikä työssä on parasta eli ihmisistä: asiakkaista, työkavereista ja huumorista, joka työstä ja kohtaamisista kumpuaa.

Katso myös #silkkaasotea kampanjavideot tästä linkistä.

#silkkaasotea Rinnekodit rekrytoi