Vaihdoin alaa, enkä kadu!
“Ei pitänyt lähteä vanhustenhoitoon, mutta nyt en tekisi mitään muuta.” Siiri Mularin urapolku hoivakoti Rinnekodit Scillaan ja ikääntyneiden pariin ei ollut alusta asti selvä. Hän on aiemmalta koulutukseltaan merkonomi ja ehti tehdä töitä myös yritysmaailmassa ennen kuin lähti opiskelemaan hoitoalaa. Opiskeluaikanakin hänen tavoitteenaan oli aluksi työ sairaalassa tai jatkokouluttautuminen ensihoitajaksi ambulanssiin.
Työ ikääntyneiden parissa kuitenkin avasi silmät aivan uudella tavalla, ja nyt Siiri on ollut samalla osastolla jo kahdeksan vuoden ajan.
“Päädyin vanhusten puolelle ja tajusin, miten kivaa se oikeasti on. Ja miten paljon se palkitsee, vaikka ihmiset elävät loppuvaiheen aikoja, kun saat hymyn heidän kasvoilleen ja näet, että heillä on hyvä olla.”
Yhteistyö kaiken ytimessä
Siirin yksikössä on melko vakiintunut parinkymmenen hengen työporukka. Vuosien varrella muutama työkaveri on edennyt urallaan muihin tehtäviin, mutta suuri osa tiimistä on pysynyt samana koko kahdeksan vuoden ajan. Syksyllä 2024 muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat sen verran, että uuden osaston aukeamisen myötä työkavereiden määrä kaksinkertaistuu.
“Työssä kaikki ovat samalla viivalla. Koulutus vaikuttaa tietenkin jokaisen työtehtäviin, mutta keskustelemalla varmistetaan, että kaikkien osaamista hyödynnetään parhaalla tavalla. Vaikka työpäiviin kuuluu jonkin verran rutiinia, kuten ruoka- ja heräämisajat, niiden välisenä aikana ei kahta samanlaista päivää koeta.”
Työn ulkopuolella hyvänä vastapainona toimivat Siirin harrastukset, jääkiekko ja kiipeily. “Harrastukset vievät ajatukset muualle, mutta niistä on hyötyä myös työn kannalta. Ne auttavat pitämään hyvää fyysistä kuntoa yllä ja tukevat tiimityön tekemistä. Pärjään hyvin osana tiimiä ja tulen toimeen kaikkien kanssa. Tälläkään alalla ei pärjää yksilösuorittamalla”, Siiri tuumii.
Rinnekotien arvomaailmaan kuuluu koko yhteisön huomioiminen ja mahdollisuus kehittää taitojaan.
Rinnekotien arvomaailmaan kuuluu koko yhteisön huomioiminen ja mahdollisuus kehittää taitojaan, Siiri sanoo. Sote-ala muuttuu koko ajan, joten omaa osaamista on kehitettävä. On kuitenkin pitkälti omasta mielenkiinnosta kiinni, kuinka paljon ja millä tavalla taitojaan lähtee parantamaan.
“Koen, että täällä huomioidaan kaikki. Oman työurani aikana olen saanut kouluttautua ja syventää lähihoitajatutkintoa erikoisammattitutkinnoilla.”
Vaikeuksista voittoon
Vanhustyöhön liittyvistä ennakkoluuloista Siiri nostaa esiin sen, että kaikkia vanhuksia saatetaan helposti pitää pelkästään herttaisina ja ihanina. Kyllähän he ovat sitäkin, Siiri sanoo, mutta myös ihmisiä. Jokaisella on hyviä ja huonoja päiviä, ja joskus täytyy miettiä uudenlaisia toimintatapoja, jotta tiukoistakin tilanteista selvitään. Siiri ei kuitenkaan allekirjoita uskomusta siitä, että työ olisi sen raskaampaa ja kiireisempää kuin muillakaan aloilla.
“En koe, että minulla on kiire. Minulla on kahdeksan tuntia päivässä aikaa hoitaa työni. Se on omasta itsestä kiinni, hokeeko itselleen olevansa koko ajan kiireinen.”
Murehtimisen sijaan mieluummin selvitän, kuinka vaikeat asiat muutetaan vähemmän vaikeiksi.
Työn hankaliin asioihin Siiri suhtautuu positiivisella otteella. Hän sanoo murehtimisen sijaan mieluummin selvittävänsä, kuinka vaikeat asiat muutetaan vähemmän vaikeiksi. Tässäkin apuna on työyhteisön tuki.
“Parasta ovat työkaverit. He ovat aivan mahtavia ja ihania ihmisiä. Heitä tulee turhan harvoin kiitettyä siitä, että he ovat työkavereitani.”
Katso myös #silkkaasotea kampanjavideot tästä linkistä.